Η στρατιωτική εκπαίδευση εθελοντών της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε πως διαθέτει μόνο 6.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες και ότι προχωρά στην επιστράτευση 40.000 εφέδρων.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να επανασυσταθούν από το μηδέν.

Εν τω μεταξύ, μετά την αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε το ρωσικό κοινοβούλιο για το αίτημα της χερσονήσου να ενταχθεί στη Ρωσία, κάνοντας την πρώτη αναγκαία κατά το Σύνταγμα ενέργεια για την ενσωμάτωση.



 
Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος». 
 
Το διάταγμα έχει άμεση ισχύ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται «στη θέληση του λαού της Κριμαίας».
Το μεσημέρι θα γίνει πιο συγκεκριμένα γνωστό τί ακριβώς σχεδιάζει ο Πούτιν να κάνει και με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος σε μια έκτακτη ομιλία του προς το έθνος από την αίθουσα τελετών του Κρεμλίνου θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχουν εικασίες ότι αμέσως μετά θα μπορούσε να υπογραφεί το σύμφωνο προσχώρησης της Κριμαίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Μαρτίου είχε τοποθετηθεί ενώπιον λίγων επιλεγμένων δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η πολιτική του απέναντι στην Ουκρανία. Έκτοτε υπάρχει μια μεγάλη ένταση γύρω από το θέμα.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας αποφάσισε με δημοψήφισμα την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, γεγονός που έχει οξύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ οι οποίες θέλουν να εντείνουν τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας. Προς το παρόν έχουν αποφασίσει την απαγόρευση εισόδου σε ανώτερους πολιτικούς καθώς και το πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στο εξωτερικό. Την επιβολή κυρώσεων αποφάσισε και η Ιαπωνία.