Σφοδρές αντιδράσεις στους εργαζομένους της ΔΕΗ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η εν κρυπτώ απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια επιχείρηση μέσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα εν μέσω αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας.

Με τρόπο κάτω από το χαλάκι επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, τη ΔΕΗ. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας. Με μια ξαφνική ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το ξεπούλημα βαφτίζεται «ανάπτυξη» και είναι εντυπωσιακό ότι πωλείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Ο  Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει από την πρώτη στιγμή έγκλημα κατά του ελληνικού λαού την αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ και «να στερήσει από το Δημόσιο ένα τόσο σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι θα ενταθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

ΚΙΝΑΛ: Παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα

Για παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».

ΜέΡΑ25: Ξεπούλημα

Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την απόφαση «ξεπουλήματος» της ΔΕΗ,  προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ, μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της δημόσιας εταιρείας».

ΚΚΕ: Η νέα ιδιωτικοποίηση θα φέρει και νέες αυξήσεις

Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. « Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο» σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό.