«Η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος και ζητά από τους πολίτες «να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα».

Τονίζει ότι «η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων» και πως «υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR». Σημειώνεται, ακόμη, ότι «προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει, επίσης, τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests:

  • Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  • Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..
  • Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

«Καλούμε τους πολίτες να αναζητούν ιατρική συμβουλή για όλα τα ανωτέρω» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Προβληματισμός και από Τσιόδρα

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα self tests κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη διάλεξη της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Προειδοποίησε μάλιστα ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του self test δεν αποτελεί εγγύηση, αν κανείς παρουσιάζει συμπτώματα κορονοϊού.

«Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας. Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της» σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας και παρουσίασε σχετικό διάγραμμα.

Υποστήριξε, όμως, ότι τα self tests αναμένεται να αποφέρουν όφελος συνολικά, καθώς «Φαίνεται από μελέτες του εξωτερικού ότι ακόμα και αν το 75% των ανθρώπων τα χρησιμοποιήσει λανθασμένα και μόνο ένα 25% απομονωθούν στο σπίτι θα εξακολουθήσει να υπάρχει όφελος. Περιμένουμε όφελος από την εφαρμογή της δοκιμασίας στον γενικό πληθυσμό. Σας παρακαλώ να ενημερωθείτε προσεκτικά για το πώς χρησιμοποιείται αυτή η δοκιμασία και τι ακριβώς σημαίνει» ανέφερε.

Τέλος, ο Σ. Τσιόδρας προανήγγειλε νέα καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των self tests.