Στο επίκεντρο της κριτικής παραγωγών και εμπόρων τέθηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν την κλήρωση θέσεων για τις λαϊκές αγορές, ο χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, ο καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών από τα δημοτικά συμβούλια και όχι από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως μέχρι σήμερα ίσχυε, η αυστηροποίηση των κυρώσεων σε παραβάτες με την επιβολή υψηλών προστίμων που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 5.000 ευρώ, η φορολογική ενημερότητα για την αναθεώρηση της άδειας τους, καθώς και η μείωση του χρόνου διάρκειας για εμποροπανήγυρη.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που εξοντώνει παραγωγούς και επαγγελματίες που εργάζονται σε λαϊκές αγορές κατατέθηκε χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση και αιφνιδιαστικά:
 
«Θα έχουμε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, γιατί οι δήμοι θα μειώσουν τις θέσεις, ενώ με την κλήρωση κάποιοι παραγωγοί δεν θα τις πάρουν. Η κλήρωση δεν είναι άρση των αδικιών, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τυφλή αποπροσανατολιστική λύση που στοχεύει στη διάλυση των λαϊκών αγορών» προσέθεσε ο κ. Μόσχος.

Οι ισχυρισμοί του προέδρου των παραγωγών Λαϊκών Αγορών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά:

«Σταματήστε να ψεύδεστε. Έγινε η διαβούλευση και απόδειξη είναι τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο από τα συνδικαλιστικά σωματεία. Ούτε προκύπτει από πουθενά η κατάργηση θέσεων στις λαϊκές αγορές», σημείωσε ο υφυπουργός.

 
«Η λογική της διάταξης για την ανανέωση των αδειών εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι τη διαφάνεια στις λαϊκές αγορές και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Κώστας Κακαράντζας.

(Πηγή: Το Βήμα)