Το πρωί της Δευτέρας, οι απεργοί λιμενεργάτες της Cosco στον Πειραιά, οι οποίοι απεργούν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε δεκάδες εργαζομένους ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν νέες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες ΜΑΤ.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να προωθήσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των εργαζομένων στις προβλήτες της Cosco, όχι μόνο στέκεται απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους αλλά θέτει και τις κρατικές υπηρεσίες στη διάθεση της εργοδοσίας.

Σημειώνουν ότι «η παρουσία δυνάμεων καταστολής της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για να εμποδίσουν τόσο την προσέγγιση συγκεκριμένων εργαζόμενων στο χώρο της εργασίας τους όσο, και την ενημέρωση των εργαζομένων από τη διοίκηση του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ, συνιστά μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια. «Ωστόσο η ενότητα και η αγωνιστικότητα των εργαζομένων και η διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων ανέτρεψε τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς και οδήγησε σε μια σημαντική νίκη αφού η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε την καθολική συμμετοχή».

Όπως υποστηρίζουν, «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε καταστολή ενάντια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων της ΕΝΕΔΕΠ, αλλά με ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων αποφασίστηκε η ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, καλούν την κυβέρνηση «να εφαρμόσει επιτέλους την απόφαση για ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής και να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αιτημάτων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους».