«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με ανάρτησή του στο Twitter ενημέρωνε ότι οι πρόσφυγες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ η έγκυος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Ο γιατρός και γγ της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, ενημέρωσε πως ήδη κάποιοι έχουν μεταφερθεί για περίθαλψη στην Αλεξανδρούπολη.


Σημειώνεται ότι σήμερα οι πρόσφυγες πέρασαν ακόμα πιο μέσα στην ελληνική όχθη του ποταμού, έπειτα από χρονικό διάστημα πάνω από μία εβδομάδα απ’ όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου ανατολικά του οικισμού Κισσάρι και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν και ότι η νησίδα δεν ανήκε στην ελληνική επικράτεια.  Από το νέο σημείο απηύθυναν –ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου– νέα έκκληση στις ελληνικές αρχές να προβούν σε επείγουσα επιχείρηση διάσωσης και βοήθεια, καθώς μια από τις εγκύους της ομάδας είναι ετοιμόγεννη και χρειάζεται βοήθεια.

Όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, οι ελληνικές αρχές τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία στις 26 Ιουλίου, αφού πρώτα τους χτύπησαν βίαια και τους κράτησαν παράνομα για ώρες σε χώρο κράτησης στην ελληνική όχθη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι πρόσφυγες κρατήθηκαν στην Τουρκία σε κέντρο κράτησης. Ύστερα από μερικές ημέρες οι τουρκικές αρχές τους πίεσαν να ξαναπεράσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά θα τους απέλαυναν στην Συρία. Τους χώρισαν σε δύο ή περισσότερες ομάδες και τους σκόρπισαν σε διαφορετικά σημεία της περιοχής, όπου δεν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω, καθώς τους περίμενε η απειλή των τουρκικών αρχών για επαναπροώθηση στη Συρία, ούτε τη δυνατότητα να φτάσουν στην ελληνική όχθη, όπου τους περιμένει η δολοφονική βία των ελληνικών αρχών και το σοβαρό ενδεχόμενο να τους γυρίσουν πίσω. Την περασμένη Κυριακή οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν ξανά στη νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι.

Την άμεση εκκένωση των Σύρων προσφύγων, ζήτησε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου», όπως δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια του IRC Greece. «Αυτό το τελευταίο περιστατικό στα σύνορα του Έβρου καταδεικνύει τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων, που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν χώρα στα σύνορα όλης της Ευρώπης», σημείωσε η κ. Καλογεροπούλου.