Για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου έχει συγκροτηθεί ήδη επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Την εκτίμησή του για τα αίτια του δυστυχήματος έδωσε στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» της ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος Κώστας Ιατρίδης. Ο αντιπτέραρχος χαρακτήρισε δύσκολη θάλασσα το Αιγαίο, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε ότι η χαμηλή νέφωση και η αφρικανική σκόνη αποτέλεσαν σοβαρό εμπόδιο για τον άτυχο πιλότο, καθώς είναι πολύ πιθανό να έπαθε παραίσθηση, κάτι που το παθαίνουν οι πιλότοι όταν βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες.

Ο κ. Ιατρίδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις από την παραίσθηση και ο μόνος τρόπος είναι να πιστέψεις στα όργανα και αυτό  λένε και οι κανόνες και οι σχολές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Καμιά φορά -είπε-είναι τόσο έντονη η αίσθηση της παραίσθησης που δεν πιστεύεις στα όργανα και πας να διορθώσεις την κανονικότητα γιατί νομίζεις ότι είσαι σε κλίση ή ανάστροφα και εκεί χειροτερεύεις την κατάσταση.

Με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ως φόρος τιμής για τον χαμό του πιλοτου. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Τσίπρας: Χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας

 
«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινά συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
 
«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.  Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
 
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος του μετέφερε και τα συλλυπητήρια του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, οι Α. Τσίπρας και Μ[. Γιλντιρίμ «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση Α. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο Μπ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο. Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.
 

Παυλόπουλος: Ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου

 
Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.
 
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας», αναφέρει ο Πρ. Παυλόπουλος.