Εντός του Μαΐου η καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης – Στα 800 εκατ. το κόστος

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση μέτρων ελάφρυνσης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε ότι η λεγόμενη 13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του μήνα και ο σχεδιασμός είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Τόνισε πως για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και τόνισε ότι η μεσαία τάξη έχει να περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο συρρίκνωση και χαμένες θέσεις εργασίας.
Nikos Libertas / SOOC
|

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο όπου ανακοινώθηκε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης από τον Αλέξη Τσίπρα, η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Για το 2019 θα καταβληθεί τον Μάιο και  η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρά στην καταβολή της κάθε χρόνο αυτή την εποχή ως συμπλήρωμα του δώρου του Πάσχα.

Όπως δήλωσε η υπουργός, για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν. Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν. Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν. Για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  απάντησε στο επιχείρημα που τίθεται κατά της κυβέρνησης ότι εκείνη κατέστρεψε τα μεσαία στρώματα, παραπέμποντας στο «πόσα έχασαν» τα μεσαία στρώματα, όπως είπε, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ανέφερε ότι η ανάκαμψη της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερη από το 2017 και 2018 λόγω των μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.

Τόνισε ότι παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις πιέζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα γιατί διαλύθηκε σχεδόν το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία ή γιατί έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία και γιατί τα «κίτρινα γιλέκα» είναι στους δρόμους, δήλωσε πως «η μεσαία τάξη κάτω από νεοφιλελεύθερες πολιτικές συρρικνώνεται και ζορίζεται, δεν αυξάνονται οι μισθοί τους, χάνονται θέσεις εργασίας».

Επισήμανε ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία, όπως δεν μπορούν να περιμένουν και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης κάτι από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.«Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τ. Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις