Εντός του Σαββατοκύριακου η συμφωνία για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησαν για την πρόωρη αποπληρωμή, παρά τι ενστάσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.
The Council of the European Union / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως «η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο», μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε Τσακαλώτο και Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, καθώς εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος εκτίμησε πως οι δύο χώρες δεν πρόκειται να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη, καθώς «λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης, οπότε δεν θα εμμείνουν, αφού η Ελλάδα θα αποπληρώσει περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του, προβλέπουν ότι «σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει χαρακτηρίσει «θετικό σημάδι» την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια προς το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευτεί με του πιστωτές της».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις