Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης συντηρεί τη συζήτηση περί «παράτασης» του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ' επέκταση του Μνημονίου για την Ελλάδα, πέραν του 2014, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος της προσαρμογής στην ανάπτυξη.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πάντως πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ευοδωθεί μόνο στο πλαίσιο μίας γενικότερης κατεύθυνσης που ίσως επικρατήσει μελλοντικά στην Ε.Ε. και υπό την αυστηρή προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τους επόμενους μήνες όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει του Μνημονίου. Υπό προϋποθέσεις μία παράταση του χρόνου προσαρμογής θα μπορούσε να μεταφέρει την υποχρέωση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2014 που προβλέπεται σήμερα στο 2015 ή και αργότερα, ελαφρύνοντας τον αντίκτυπο της προσαρμογής στην ανάπτυξη.
Στην Αθήνα η τρόικα
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν χθες πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα μεταξύ 15 – 21 Μαΐου για μια πρώτη γνωριμία με το νέο οικονομικό επιτελείο της καινούριας κυβέρνησης και θα επιστρέψει αργότερα για τον πρώτο έλεγχο του νέου Μνημονίου και την οριστικοποίηση των πρόσθετων μέτρων 11,6 δισ. ευρώ της διετίας 2013 ? 2014. Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως εάν η ύφεση φέτος αποδειχθεί τελικά μεγαλύτερη από το 4,7%, που είναι η τρέχουσα εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, τότε αναπόφευκτα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και για τη φετινή χρονιά, ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες και να μην απειληθεί ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ από 9,1% που «έκλεισε» πέρυσι.
Η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως με τις αστοχίες που ίσως χρειαστεί να καλυφθούν φέτος με νέα μέτρα για το έλλειμμα του 2012, καλείται να «κλειδώσει» εντός του Ιουνίου μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 ? 2014. Για τον προσδιορισμό των μέτρων αυτών βρίσκεται στο τελικό στάδιο η οριστικοποίηση προτάσεων βάσει μελέτης που εκπονεί το ΚΕΠΕ, οι οποίες θα παραδοθούν με το τελικό κείμενο της έκθεσης στη νέα κυβέρνηση ώστε αυτή να λάβει τις αποφάσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων, σε συνεννόηση με την τρόικα.
Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ που ανέλαβε να χαρτογραφήσει το σύνολο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, έχουν ήδη παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, ενώ για το θέμα είχε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ Π. Κορλίρας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Σημειώνεται ότι με βάση το Μνημόνιο στη διετία 2013 ? 2014 η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει επιπλέον περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ποσό που εάν δεν καταστεί δυνατό να συγκεντρωθεί θα πρέπει να υποκατασταθεί με πρόσθετα μέτρα.
Πιθανή η λήψη και νέων μέτρων