Οι συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι τέσσερις χώρες από το 2014 για να επιλυθεί η κρίση στην οποία έχουν σκοτωθεί σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Τον Φεβρουάριο του 2015 υπογράφθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας μια συμφωνία εκεχειρίας, χωρίς όμως να δοθεί τέλος στις βιαιοπραγίες.
Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Ποροσένκο τον Ιούνιο, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Τότε, είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει κάποιον καλύτερο τρόπο να διαπραγματευτεί η διεθνής κοινότητα τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία παρά μόνο μέσα από τις συμφωνίες του Μινσκ, ωστόσο τη θέση του αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Ουάσινγκτον.
Στις 14 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να “δεσμευτεί” από τις συμφωνίες του 2015 και πρότεινε να καταλήξει το Κίεβο σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη συμφωνία με τη Μόσχα.
Στις αρχές του μήνα ο Τίλερσον επισκέφθηκε επισήμως το Κίεβο και δήλωσε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πρωταρχικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.