Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα στις φυλακές όλης της χώρας σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και αναδημοσιεύει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Πρόκειται για μέτρα όπως αυτά που είχαν ανακοινωθεί την περίοδο του Lockdown με απαγόρευση επισκεπτηρίων, αδειών κρατουμένων, μεταγωγών. Η εφαρμογή των μέτρων ξεκινάει από τις 13/8/2020.
Έτσι, προβλέπεται η απαγόρευση των ελεύθερων επισκεπτηρίων, ο περιορισμός στο ελάχιστο των δυνατό των κλειστών επισκεπτηρίων συγγενών και δικηγόρων, η απαγόρευση μεταφοράς οιουδήποτε είδους φαγητού και ένδυσης από επισκέπτες σε κρατούμενους και η απαγόρευση μεταγωγών κρατουμένων προς εξωτερικά νοσοκομεία, για ιατρικές εξετάσεις εξαιρουμένων των εκτάκτων, σοβαρών και επειγόντων περιστατικών, για άμεση νοσηλεία και περίθαλψη και εφόσον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους γιατρούς των Καταστημάτων Κράτησης και του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού.
Η Σ. Νικολάου κάνει λόγο στο έγγραφο της για την υποχρεωτική χρήση μάσκας «με σωστό τρόπο» από την εξωτερική φρουρά, κατά τις μεταγωγές και κατά τις έρευνες, καθώς και των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των επισκεπτών σε όλους τους χώρους εντός του καταστήματος κράτησης.
«Η συνεχής και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, επιβάλλει την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε σημαντικά προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος σε έναν ευαίσθητο υγειονομικά χώρο, όπως είναι αυτός των Καταστημάτων Κράτησης», δήλωσε η Νικολάου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι ο ειδικός χώρος 120 θέσεων που είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές Κορυδαλλού, για να υποδεχτεί τυχόν κρούσματα κοροναϊού, εξακολουθεί να υφίσταται.
«Ελπίζουμε ότι και σε αυτό το πιθανό δεύτερο κύμα του κοροναϊού θα παραμείνει απολύτως άδειος» είπε η κ. Νικολάου και συμπλήρωσε:
«Τα μέτρα αυτά, παρά τις όποιες δυσχέρειες μπορεί να επιφέρουν, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την υγειονομική θωράκιση των φυλακών της χώρας. Σημειώνεται ότι είναι τα ίδια, που, σε συνδυασμό με έτερα επί μέρους μέτρα, τα οποία, αν χρειαστεί θα ενταχθούν εκ νέου στον σχεδιασμό μας, απέτρεψαν την εμφάνιση του ιού εντός των Καταστημάτων Κράτησης, μία εξέλιξη που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Απριλίου η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) -μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2019 (τέλος Μαρτίου με 9 Απριλίου)- εστίασε σε έκθεση της στις πολύ κακές συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζουν τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη προσωπικού, τις ακατάλληλες υγειονομικές συνθήκες αλλά και την αναποτελεσματικότητα της διερεύνησης ισχυρισμών κακομεταχείρισης.
Την ίδια ημέρα τότε, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει με τη σειρά της πως τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται τη μέρα του θανάτου κρατουμένης στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών, με συγκρατούμενες της να έχουν καταγγείλει πως είχε τα συμπτώματα του κορονοϊού και αφέθηκε να πεθάνει μέσα στις φυλακές αντί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, παρά το ότι είχε διαμαρτυρηθεί για τα συμπτώματα της.
Η Διεθνής Αμνηστία «θα ήθελε να εφιστήσει την προσοχή στα ευρήματα της Επιτροπής στη σημερινή της έκθεση, ιδιαίτερα στη διατήρηση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών. Αυτό συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την ιατρική αξιολόγηση μετά την άφιξη στη φυλακή, ή το ιατρικό απόρρητο, συνθήκες που επιδεινώνονται από τη σοβαρή έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και τη διαρκή απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης».
Επιπλέον, κάλεσε τότε τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυλάκισης των ανθρώπων που είναι προφυλακισμένοι, και να εξετάσουν την πρόωρη ή υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.