Κατά την παρουσίαση του σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε πως το φορολογικό του πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να καταστήσει τον φορολογικό κώδικα απλούστερο και δικαιότερο.
 
«Σύμφωνα με το φορολογικό μας πλαίσιο, θα μειώσουμε δραματικά τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι αμερικανικές εταιρείες και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι να μπορέσουν να κερδίσουν και πάλι τους ξένους ανταγωνιστές μας και να αρχίσουν να κερδίζουν ξανά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο προτεινόμενος εταιρικός φόρος του 20%, ανέφερε ο Τραμπ, τοποθετεί τις ΗΠΑ κάτω από την μέση εταιρική φορολογία των ανεπτυγμένων χωρών πράγμα που κατά τον ίδιο αποτελεί «επαναστατική αλλαγή».

Σημειώνεται πως το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη μείωση του εταιρικού φόρου σε 20% από 35% που είναι σήμερα, καθώς και τη μείωση των κλιμάκων του φόρου εισοδήματος από επτά σε τρεις, με υψηλότερο συντελεστή το 35%.

Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός σχεδόν του αφορολόγητου σε 24.000 δολάρια για παντρεμένους φορολογούμενους που κάνουν κοινή δήλωση και 12.000 δολάρια για μεμονωμένα άτομα, ενώ εξαλείφει σειρά φοροαπαλλαγών, διατηρώντας όμως φορολογικά κίνητρα για στεγαστικά δάνεια και δωρεές. 
 
Παρουσιάζοντας το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος από επτά σε τρία (12%, 25% και 35%), ενώ θα διπλασιαστεί η βασική μείωση για τους παντρεμένους και τους ελεύθερους στα 24.000 και 12.000 δολάρια αντίστοιχα. Παράλληλα, θα μειωθεί η φορολογία των εταιρικών κοινοπραξιών στο 20%, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας, μεταξύ άλλων προτάσεων.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να προωθήσει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την φορολογική μεταρρύθμιση ως ένα πακέτο μέτρων που θα ωφελήσει οικονομικά την μεσαία τάξη, τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά και την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.
 
Ο Τραμπ, υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει δεν είναι υπέρ των πλουσίων στις ΗΠΑ, όπως είναι ο ίδιος, καθώς θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές και «παραθυράκια» για την κατηγορία αυτή των Αμερικανών φορολογουμένων.
 
«Δεν είναι καλό για μένα, πιστέψτε με», υποστήριξε ο ίδιος, ενώ είναι ο πρώτος πρόεδρος στα τελευταία σαράντα χρόνια, που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φοροαπαλλαγές του. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο λευκοί και πλούσιοι «που έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις» μπορούν να το αποκαλέσουν όπως θέλουν. Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει, καθώς ο ίδιος «θα πράξει το σωστό».
 

«Στροφή» στους εργαζόμενους

 
Σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης μειώνεται από το 39,5% που είναι σήμερα σε 35%, ενώ υπάρχει το περιθώριο για τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου να διαμορφώσουν έναν τέταρτο συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, ισχυρίστηκε πως η φορολογική μεταρρύθμισε θα πλήξει το πορτοφόλι του, φαίνεται σίγουρο ότι θα ωφελήσει την δημοτικότητά του.
 
«Αυτό που είναι καλό για μένα, για την προεδρία μου και την υστεροφημία μου, είναι όλα να εξελιχθούν με διαστημική ταχύτητα. Αυτό είναι καλό για μένα και είναι καλό για τον καθένα. Κι αυτό νομίζω ότι θα συμβεί. Πολλοί πλούσιοι νιώθουν το ίδιο, πιστέψτε με», τόνισε ο Τραμπ.
 
Παράλληλα, με τα θετικά οφέλη για την μεσαία τάξη, ο πρόεδρος Τραμπ, δίνει έμφαση και στα οφέλη που θα έχουν από την φορολογική μεταρρύθμιση οι μεγάλες επιχειρήσεις.
 
Πέραν από την μείωση της φορολογίας των εταιρικών κοινοπραξιών σε ποσοστό «όχι μεγαλύτερο του 20%» η πρόταση του Τραμπ προβλέπει οφέλη για τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους εντός των ΗΠΑ και θα αποφασίζουν να φέρουν επίσης εντός της αμερικανικής οικονομίας τα κέρδη τους, που υπολογίζονται σε «τρισεκατομμύρια» δολάρια και τα οποία βρίσκονται σήμερα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους.
 
«Το φορολογικό πλαίσιο που προτείνουμε θα σταματήσει να τιμωρεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις που διατηρούν τα κέντρα διοίκησής τους εντός των ΗΠΑ. Τιμωρούμε τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος. Όταν οι επιχειρήσεις μας μεταφέρονται σε άλλες χώρες, είναι οι εργαζόμενοί μας που πληρώνουν το τίμημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με το βλέμμα στους Δημοκρατικούς

 
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, αλλά και ένα θετικό οικονομικό όφελος για την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της. Παράλληλα, ο φόρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει οροφή σε ποσοστό 25%, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Το πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου καταρτίστηκε μετά από μήνες κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες ότι επιδιώκει και την υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
 
Τον Αμερικανό πρόεδρο, στην ομιλία του στην Ιντιάνα, συνόδευε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζον Ντόνελι, ο οποίος εκλέγεται στην πολιτεία και θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, το 2018. Ο Τραμπ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το γεγονός αυτό, δίνοντας έμφαση στο δίλημμα για τον Γερουσιαστή να υποστηρίξει την φορολογική μεταρρύθμιση ή στην αντίθετη περίπτωση να θέση σε κίνδυνο την επανεκλογή του.
 
«Εάν ο Γερουσιαστής Ντόνελι δεν το εγκρίνει -καθώς όπως ξέρετε βρίσκεται στην άλλη πλευρά- τότε, θα έρθουμε εδώ και θα πραγματοποιήσουμε προεκλογική εκστρατεία εναντίον του σε τέτοιο μέγεθος που δεν θα το πιστεύετε. Νομίζω όμως, ότι θα το εγκρίνουν. Νομίζω ότι θα έχουμε αρκετούς Δημοκρατικούς που θα μας ακολουθήσουν, καθώς αυτό είναι το σωστό», τόνισε απευθυνόμενος στο Ντόνελι, ο Τραμπ.