Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με βασικό αγκάθι τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και οι αποστάσεις σε φόρους και στο ασφαλιστικό που συζητείται εκ νέου σήμερα.
Παράλληλα, οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους ως προς το περιεχόμενο των μέτρων αλλά και για τα ελλείμματα – το ΔΝΤ προβλέπει και για το 2016 έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ παρά τα νέα μέτρα – καθώς και για τον τελικό στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το μνημόνιο με την ΕΕ.
Οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, καθώς εκτός από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε νέα φορολογικά μέτρα, όπως υποστηρίζουν. Ειδικά το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, όπως φάνηκε και από τους διαλόγους που διέρρευσαν το προηγούμενο Σάββατο.
Επιμένουν επίσης για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και πιο συγκεκριμένα στις επικουρικές συντάξεις.
Στους ίδιους διαλόγους γίνεται σαφές ότι το ΔΝΤ επιμένει και για νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για απαίτηση μεταξύ άλλων, αύξησης από το 13% στο 23% του ΦΠΑ στη ΔΕΗ.
Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου – κουαρτέτου
Νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ορίστηκε για σήμερα το απόγευμα στις 16.00.
Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί πλέον το σοβαρότερο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ στα υπόλοιπα θέματα φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σημεία στα οποία μπορούν να ισορροπήσουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση
Η Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει στην επικαιροποίηση του μνημονίου που ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 με τους κοινοτικούς θεσμούς, δηλαδή την Κομισιόν, τον ESM και την ΕΚΤ. Παράλληλα πρέπει να διαπραγματευθεί και το δεύτερο κείμενο, δηλαδή την πρόταση για το «παράλληλο» μνημόνιο που θα συναφθεί με το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι το 2ο μνημόνιο με το ΔΝΤ θα έληγε στο τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση αποφάσισε να το τερματίσει πιο νωρίς για να αποφύγει διοικητικά έξοδα αφού οι εναπομείνασες δόσεις 16 δισ. ευρώ έμεναν παγωμένες από το 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών προσέρχεται στη διαπραγμάτευση , με προβλέψεις για υψηλότερα πλεονάσματα καθώς, όπως υποστηρίζει, το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%-0,4% του ΑΕΠ, αλλά και τη δυνατότητα της μη εφαρμογής ορισμένων μέτρων.
«Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί», αναφέρουν πηγές του υπουργείου σε άτυπη ενημέρωση.
Τέλος, υπάρχει ανάγκη να υπάρξει συμφωνία έως και την Τρίτη 12/03 επί των κειμένων των δύο μνημονίων (MOU με κοινοτικούς θεσμούς και MEFP με ΔΝΤ), με στόχο να υπάρχει ένα ελληνικό διαπραγματευτικό χαρτί για την συνεδρία, στην Ουάσιγκτον, για το χρέος την προσεχή Πέμπτη.
Από ελληνικής πλευράς ο στόχος είναι στο σύνολό της η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, με στόχο το Eurogroup της 22ας του μήνα ή και λίγες ημέρες αργότερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ωστόσο, οι πιέσεις εντείνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, να αναφέρει χθες πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».