Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτησε περιφερειακή Σύνοδο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και τόνισε πως οι εξελίξεις εξαρτώνται και από τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Η προγραμματισμένη για τις 24 -25 Σεπτεμβρίου Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης για την ανατολική Μεσόγειο αναβλήθηκε για το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο Ερντογάν την Τρίτη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο για την ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ερντογάν δεν υποχώρησε από τους όρους που ήδη έχει θέσει στην ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ζήτησε από την ΕΕ και τη Γερμανία την πραγματοποίηση μια περιφερειακής συνόδου της αν. Μεσογείου με τη συμμετοχή και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται εντός της Τρίτης να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ε. Μακρόν. Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν προσεχώς διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Σ. Μισέλ ανακοίνωσε πως η Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε για το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου, καθώς βρέθηκε σε θετικός στον κορονοϊό υπάλληλος ασφαλείας με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Μισέλ εξετάστηκε τη Δευτέρα και βγήκε αρνητικός σε τεστ για τον ιό, ωστόσο αποφάσισε να μπει σε καραντίνα από σήμερα, όπως επιβάλουν οι κανονισμοί στο Βέλγιο.