Την επαναφορά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ενημέρωση από τον Χαρδαλιά θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00 μμ στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ δεν προβλέπεται η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στην εβδομαδιαία ενημέρωση.

«Η κυβέρνηση δεν επιλέγει να βγάλει μπροστά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας γιατί η παρουσία του θα σηματοδοτούσε διευρυμένη υγειονομική κρίση ενώ θέλει να κρατήσει την ενημέρωση στο επιχειρησιακό -προληπτικό επίπεδο» ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης που επικαλείται το enikos.gr.

Επιπλέον, ο Πέτσας ενημέρωσε ότι καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Η Κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού: Που είναι ο εφησυχασμός. Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, σύσκεψη συναρμόδιων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι ανάγκη -όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη, να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε ο Πέτσας.

«Μεγάλη αύξηση των περιστατικών στο ΑΧΕΠΑ»

Το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» Συμεών Μεταλλίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη έκανε λόγο για «μεγάλη αύξηση των περιστατικών. Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύουμε 15 ασθενείς, ευτυχώς όχι στην εντατική αλλά έχουμε μία αύξηση με βαριά περιστατικά».

Αυτή τη στιγμή «στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 4 κλίνες αρνητικής συμπίεσης με στόχο σε αυτές να προστεθούν άλλες 15. Μας πρόλαβε, όμως, η έξαρση και δεν μπορούμε επί της παρούσης να εκκενώσουμε την κλινική. Το έργο θα προχωρήσει μόλις έχουμε την ευκαιρία» εξήγησε.

«Τα 15 κρούσματα είναι μια απότομη αύξηση μέσα σε μια βδομάδα. Πρόκειται για καμπανάκι. Κάνουμε διακοπές πάνω στο δεύτερο κύμα» πρόσθεσε ακόμη εκτιμώντας ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί και όχι γενικό lockdown. «Πρέπει να υπάρξει σύνεση στον κόσμο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνει lockdown σε μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη» είπε.

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για ένα «επαρκές πλαίσιο με ζητήματα στην εφαρμογή του», ζητώντας ταυτόχρονα την «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Κυβερνητική σύσκεψη για τον κορονοϊό με «επαρκές πλαίσιο» αλλά ζητήματα «στην εφαρμογή του»

Στην σύσκεψη της Τετάρτης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα για την ματαίωση των πανηγυριών για τον Ιούλιο, ενώ οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, την Πέμπτη στον ANT1 δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης τους και τον Αύγουστο, όπως εκτίμησε.

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν ακουστεί περί επιβολής επιπρόσθετων μέτρων όπως αυτό της μείωσης του μέγιστου αριθμού καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο σενάριο, αλλά και ότι «γενικά, δεν υπήρξε κανένα μέτρο στο τραπέζι, εκτός της εντατικοποίησης των ελέγχων».

«Δε θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά θα υπάρξουν τοπικά αν χρειαστεί» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, «δε θέλουμε να βάλουμε φρένο στον τουρισμό».

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ παρουσιάστηκαν 27 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Τα 1.051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 13 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με αποτέλεσμα ο αριθμός να παραμένει στους 193 θανάτους.