Κυβερνητικές σκέψεις για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα «εξωτικά» Τοκμάκια, ένα σύμπλεγμα μικρών έρημων νησιών έξω από τη Λέσβο, έφερε στο φως της δημοσιότητας το τοπικό «Στο Νησί» την Παρασκευή, με τις πληροφορίες να θέλουν πίσω από την πρόταση να βρίσκεται ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η πρόταση προκάλεσε άμεσα πλήθος αντιδράσεων, τόσο επειδή η κυβέρνηση εμφανίζεται να επανέρχεται στα… διαψευσμένα σχέδια για δομές σε ξερονήσια, όσο και επειδή στα συγκεκριμένα νησάκια δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Η έλλειψη εγκαταστάσεων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, και είτε να μπει γεννήτρια, είτε να περάσουν καλώδια ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα νησιά, την ώρα μάλιστα, που η συγκεκριμένη περιοχή έχει πρόσφατα συμπεριληφθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Διαβάστε περισσότερα:

Ερημονήσια και περιοχή Natura 2000 στα νέα κυβερνητικά σχέδια για κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο

Μία ημέρα αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, ο περιφερειάρχης Μουτζούρης εμφανίστηκε στο Mega, για να διαψεύσει μόνο το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει άποψη που κατατέθηκε στην κυβέρνηση για να μεταφερθούν πρόσφυγες στα Τοκμάκια της Λέσβου. Όμως δεν έγινε από τοπικούς άρχοντες».

«Έχει και θετικά και αρνητικά η πρόταση αυτή» υποστήριξε ο Κ. Μουτζούρης, υποστηρίζοντας πως η πρόταση δεν έγινε από εκείνον. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν εξόχως αποκαλυπτική για το σημείο που βρίσκονται και πάλι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία.

«Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συζητήσουμε με την κυβέρνηση» υπογράμμισε, τονίζοντας πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αποφεύγει την επικοινωνία μαζί του τις τελευταίες ημέρες, διαμηνύοντας πως τα σχέδια της κυβέρνησης για άμεση έναρξη των έργων για την κατασκευή κλειστών κέντρων στο νησί της Λέσβου την προσεχή Δευτέρα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Όπως δήλωσε, «δεν είναι δυνατό να μπουν μπουλντόζες, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ξεσηκωμένοι. Η κυβέρνηση έχει νουνέχεια».

«Τα υφιστάμενα camps θα κλείσουν για λόγους συμβολικούς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά και επειδή πλήρωσαν πολλά οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια» ανέφερε, προσθέτοντας πως «ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως το προσφυγικό, δεν μπορεί να λυθεί με ΜΑΤ και Αστυνομία. Εάν δεν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να λυθεί».

Βίντεο για τη Χίο ο Μηταράκης – «Προχωράμε» από Κουμουτσάκο

Την ίδια που η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατηγορεί τον υπουργό Μηταράκη πως αποφεύγει τις επικοινωνίες, το κυβερνητικό στέλεχος επέλεξε να δημοσιεύσει βίντεο με αποδέκτες μόνο το ένα νησί από αυτά της περιφέρειας, εκείνο της εκλογικής του περιφέρειας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ν. Μηταράκης υποστηρίζει πως η νέα δομή στη Χίο θα θωρακίσει το νησί, «θα προστατεύσει τους πολίτες και θα συμβάλλει σε μείωση των ροών».

«Με βαριά συναίσθηση της ευθύνης μου, με προσωπικό κόστος το αναγνωρίζω, δεν κρύβομαι ούτε λαϊκίζω στην κρίση. Δεν θέλω να ανήκω σε αυτούς τους πολιτικούς που φοβούνται το πολιτικό κόστος, κρύβονται στην άμμο και βλέπουν το πρόβλημα να διογκώνεται. Πιστεύω ότι η νέα δομή θα θωρακίσει την Χίο, θα προστατεύσει τους πολίτες και θα συμβάλει στη μείωση των ροών. Θα κριθώ όπως όλοι μας, από το αποτέλεσμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ για τα κλειστά κέντρα επανέλαβε πως «το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιπτώσεις εγκληματικότητας».

Από την άλλη, ο υφιστάμενός του, αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, και υποστήριξε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων για τις κλειστές δομές, υποστηρίζοντας πως «αυτό γίνεται για το καλό των νησιών και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Κουμουτσάκος επέλεξε να «απαντήσει» στα σενάρια για κλειστή δομή στα νησάκια Τοκμάκια, υποστηρίζοντας πως «οι βραχονησίδες δεν βρίσκονται στα πλάνα της κυβέρνησης».