«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» φέρεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρεται, οι τραπεζίτες υπεραμύνθηκαν της αισχροκέρδειας μέσω των προμηθειών, σημειώνοντας πως «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Πάντως, παρότι το δημοσίευμα του ΑΠΕ αναφέρει πως «δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ», οι δεν δεσμεύτηκαν για κάτι συγκεκριμένο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά προ δύο εβδομάδων, η εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης θα κοστίζει 6 ευρώ, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης θα κοστίζει 0,20 ευρώ την κάθε φορά, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης θα έχει επιβάρυνση 0,30 ευρώ, το αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement) θα κοστίζει 0,15 ευρώ, η επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του θα έχει κόστος 3 ευρώ, ενώ η εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης θα επιβαρύνει τον πελάτη της τράπεζες με 6 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα:

ΆΤιΜες προμήθειες τραπεζών: Η ληστρική κερδοφορία του ενός δισεκατομμυρίου

Σημειώνεται πως δύο εκ των επιφανών τραπεζιτών, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, και ο ομόλογός του της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, έχουν υπερασπιστεί και με το παραπάνω τις επίμαχες χρεώσεις, με τον πρώτο να δηλώνει πως «όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ψηφιακό δίκτυο θα πρέπει να χρεώνεται», και με τον δεύτερο να διαμαρτύρεται πως οι τράπεζες δεν έχουν έσοδα από τις παραδοσιακές συναλλαγές.

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας», ενώ για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.