Ειδικότερα, κατευθύνονται πεζή προς την πόλη -διανύοντας μια απόσταση επτά περίπου χιλιομέτρων- και συγκεκριμένα προς το δημοτικό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου, συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής διεύθυνσης Χίου προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.
Άλλοι 211 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν και 211, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο hot spot αφού ήδη εκεί παρέμεναν περισσότεροι από 1.500 άτομα με υποδομές για μόλις 1.200.
Επεισόδια στο hot spot της Χίου σημειώθηκαν και το βράδυ της Πέμπτης. Στο σημείο επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τρία άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. Λόγω των επεισοδίων μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hot spot βρέθηκαν εκτός με εντολή της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές. Χθες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το hot spot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Επίσης, σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο ιατρείο του hot spot και στους χώρους καταγραφής.
Σημειώνεται ότι στο hot spot της Χίου (με υποδομές για 1.200 άτομα) βρίσκονται περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Περισσότεροι από 200 που έφτασαν στο νησί την Πέμπτη και μέχρι σήμερα Παρασκευή το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.
Παράσταση διαμαρτυρίας
Κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του hot spot.
Τέλος, σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απεργία πείνας των υπό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, η συντονίστρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «στη Μόρια δεν πραγματοποιεί κανένας απεργία πείνας».
«Η σίτιση γίνεται κανονικά, ενώ οι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί καθεστώς ασύλου ενημερώνονται κανονικά από δικηγόρους για τη διαδικασία. Γενικώς το κλίμα που επικρατεί στη Μόρια είναι καλό», επισήμανε,