Την ώρα της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ασκούσε σφοδρή κριτική στην νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να ζήτησε συγγνώμη και να αποχώρησε από την συνεδρίαση, χωρίς να ακούσει όλη την παρέμβαση του ομιλητή. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» και εν αναμονή των σημερινών δημοσκοπήσεων, η αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκε ως «απρέπεια», αλλά και ως «ευτελισμός του οργάνου», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του ο κ. Τεμπονέρας ζήτησε να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός. Ακόμα, επισήμανε πως το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά, υπογραμμίζοντας την απουσία πλάνου και σχεδιασμού. Εστίασε στην ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα, δηλαδή τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τα 13 περιφερειακά συνέδρια δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο.
Μετά την έξοδο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα, στελέχη που ήταν παρόντα ζήτησαν, κατά πληροφορίες, να πληροφορηθούν αν είχε όντως αποχωρήσει οριστικά ο κ. Κασσελάκης, με τους Γραμματείς του κόμματος να του τηλεφωνούν. Τελικά, ενημέρωσαν τα στελέχη που βρισκόταν στην αίθουσα πως ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει. Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε, ενοχλημένος, πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στο όργανο, ζητώντας να σβηστεί το όνομά του από τον κατάλογο των ομιλητών, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν και οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών προκάλεσε το γεγονός ότι οι «Νεοπροεδρικοί», Νίκος Σκορίνης και Θεοδώρα Τζάκρη έσπευσαν να ζητήσουν, κατά πληροφορίες, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μετά τις εκλογές, με τον κ. Κασσελάκη να ανταπαντά πως ««το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του».
Κατά πληροφορίες, αντιδράσεις υπήρξαν και από ορισμένα στελέχη και για την αρθρογραφία στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη, όπως οι Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Οικονόμου στον Τύπο, στην κατεύθυνση της εσωκομματικής πόλωσης. Παρατηρήσεις σε επιμέρους θέματα φέρεται να έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.