Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των διαφυλικών ατόμων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και των περισσότερων αφρικανικών χωρών.
Μάλιστα, οι μουσουλμανικές χώρες αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση λέγοντας ότι είναι ώρα για δράση και σημείωσε ότι «είναι καθήκον του ΟΗΕ να προστατεύσει τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, όπου και αν ζει αυτός». Παράλληλα έστειλε μήνυμα «στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφισεξουαλικούς και τους διαφυλικούς ότι δεν είναι μόνοι».
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι παρουσίασε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 76 χώρες έχουν νόμους που κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων.
Την έκκληση του ΟΗΕ υιοθέτησαν οι δυτικές και οι λατινοαμερικανικές χώρες. Ωστόσο, οι ισλαμικές χώρες, ζήτησαν η σημερινή συζήτηση για το θέμα «να είναι και η τελευταία».
Μάλιστα, ο πρεσβευτής του Πακιστάν είπε ότι «η νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας είναι απαράδεκτη» για τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
Τονίζεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκαν στην ετήσια συνέλευση του Συμβουλίου, που διεξάγεται στη Γενεύη, οι διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι με αφορμή τη σεξουαλικότητά τους.