Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Ο ίδιος σημείωσε ότι αύριο ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

«Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με την Ελλάδα να διευρύνει για πρώτη φορά μετά το 1947 την έκταση της επικράτειάς της», ανέφερε, προσθέτοντας πως στο άρθρο 1, παρ. 2, του νομοσχεδίου υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση των δικαιωμάτων της και στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολίαζε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου». «Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».

Εντός της εβδομάδας τα γαλλικά Rafale

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης».

Έπειτα από τις διαρροές της κυβέρνησης στον Τύπο για αύξηση της θητείας από τον προσεχή Μάιο, ο Ταντίλης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε πως ότι εξετάζεται αφορά στον στρατό ξηρά ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτική θητεία στα 18, πάρα τα όσα υποστήριζαν οι διαρροές για το δεύτερο σκέλος.

Αύξηση θητείας από τον προσεχή Μάιο διαρρέει η κυβέρνηση για τους νέους

Ανά βδομάδα οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα

Σχετικά με την πανδημία, χαρακτήρισε βελτιωμένη την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναφορικά τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ”Ελευθερία”», σημείωσε.

Σχετικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα της Γ΄Λυκείου που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης ή το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων εφόσον αποδειχτεί ότι επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε ότι τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται ο περιορισμός των sms με τα οποία μετακινούνται οι πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος. «Όχι, δεν εξετάζετα κάτι τέτοιο».

Ικανοποιητική η διαδικασία εμβολιασμού παρά τις καταγγελίες για την πλατφόρμα

Ικανοποιητική χαρακτήρισε επίσης την διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας σημειώνοντας πως στόχος αποτελεί αφενός να ακολουθήσουμε το πλάνο αφετέρου να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο την πλατφόρμα εμβολιασμού και τις ανακοινώσεις ότι σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ότι αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 85 ετών, η προκήρυξη για τον διαγωνισμό, όπως καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ και επιβεβαιώνεται από τη «Διαύγεια», εκδόθηκε από την ΗΔΙΚΑ στις 8 Ιανουαρίου το απόγευμα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Διαγωνισμός της τελευταίας στιγμής 723.000 ευρώ για την πλατφόρμα εμβολιασμού ενώ ήδη ανακοινώθηκε η παρουσίασή της

O Ταραντίλης επεσήμανε «σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Σημείωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%.

Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών».

«Πρόθεση της κυβέρνησης οι 30.000 εμβολιασμοί ημερησίως» από Γεραπετρίτη

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις τόσο στη προμήθεια των εμβολίων όσο και στη ίδια τη διαδικασία των εμβολιασμών, βάσει του εθνικού προγράμματος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε λίγο νωρίτετα, ότι ουσιαστικά ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 0.5% του πληθυσμού, ποσοστό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Υποστήριξε ακόμα ότι από τις 28-29 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 45.000 εμβολιασμοί, πλησιάζοντας τον αριθμό των 8.000 ημερησίως, ενώ αναφερόμενος στη πρόθεση της κυβέρνησης, είπε πως αυτή είναι οι εμβολιασμοί να φτάσουν τους 30.000 ημερησίως, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάνοντας λόγο όμως για μεγάλες δόσεις που θα φτάσουν τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σημειώσει ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις υφιστάμενες καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Συνάμα παρά τα όσα είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περί αδιάκοπου εμβολιασμού στα νοσοκομεία της χώρας, έγγραφο που είχε δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι σε πολλές υγειονομικές μονάδες, ο εμβολιασμός του νοσοκομειακού προσωπικού θα ματαιωνόταν, αναγκάζοντας τον ίδιο να ανασκευάσει και να παραδεχτεί τελικά καθυστερήσεις, οι οποίες όμως είπε ότι ήταν μέρος του όλου σχεδίου.

Μέχρι 30.000 εμβολιασμούς ημερησίως «βλέπει» ο Γεραπετρίτης παρά τις καθυστερήσεις