«Δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των δώδεκα μηνών. Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα με ψηφιακές και πιστοποιημένες δεξιότητες για να μην αισθάνονται πως είναι χαμένος χρόνος. Θα θέσω στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κύπρο. Είναι θέμα που συζητάω, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για οριστικές ανακοινώσεις» δήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ματαιωμένης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οταν παράλληλα ανακοίνωνε εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη επανήλθαν προ ολίγων μηνών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας στον στρατό ξηράς στους 12 μήνες, αρχής γενομένης από την σειρά στρατεύσιμων του Ιανουαρίου, ενώ η θητεία στο Ναυτικό και την Αεροπορία είναι ήδη στους 12 μήνες. Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχε αναμασήσει λίγο καιρό αργότερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας πως «σύντομα» η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τον στρατό ξηράς. Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα από τον υπουργό, ο συστημικός Τύπος «έδειχνε» για την θεσμοθέτηση της αύξησης θητείας τον Ιανουάριο.

Αύξηση θητείας και παραφιλολογία για 18άρηδες και γυναίκες στον στρατό

Αυτή η απόφαση τελικά δεν ελήφθη, με τις διαρροές να κάνουν έπειτα λόγο για εφαρμογή της αύξησης της θητείας από τους νέους που θα στρατευτούν τον Μάρτιο, απόφαση η οποία επίσης δεν ελήφθη. Τώρα, μέσω δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Τα Νέα», η κυβέρνηση επανέρχεται, τοποθετώντας την ημερομηνία εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης την σειρά στρατεύσιμων του προσεχούς Μαΐου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης για τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης είναι η αύξηση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στους 133.000, αύξηση που φέρεται να ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών κατά περίπου 30%. Σημειώνεται πως στους σχεδιασμούς αναφέρεται το ενδεχόμενο η θητεία σε παραμεθόριο (στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου) να παραμείνει στους εννέα μήνες, υπό την προϋπόθεση πως όλη η θητεία θα ολοκληρωθεί εκεί.

Κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, δεν αναφέρονται οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της δήλωσης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, για το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη. Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, τα σχέδια Μητσοτάκη για στράτευση των νέων στα 18 προσκρούουν σε δύο σημαντικά εμπόδια. Από τη μία οι νέοι που επιθυμούν να σπουδάσουν θεωρείται «αγκάθι», αλλά και από την άλλη, το κόστος της στράτευσης χιλιάδων ανθρώπων αναμένεται να είναι βαρύ. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες μετέφεραν τότε πως αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας μέχρι τα οποία κάποιος μπορεί να πάρει αναβολή στράτευσης.

Την διαρροή για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας της Δευτέρας συμπληρώνει μία ακόμα πληροφορία που μεταφέρεται, και αφορά τους ανυπότακτους. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Άμυνας φέρεται να εξετάζει «ρυθμίσεις για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους», χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ίδια εφημερίδα, το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε σε έναν άλλο σχεδιασμό που αφορά τους νέους, που ενδέχεται να «ακουμπά» ακόμα και τους σχεδιασμούς για τη στράτευση των νέων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να προωθεί νομοσχέδιο που, εκτός της σύστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας, στοχεύει στη συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου για τους φοιτητές.

Κατά το ρεπορτάζ για τα «φοιτητοδικεία», τα «αδικήματα που θα καλείται να εξετάζει αφορούν από τις αντιγραφές, έως και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ οι ποινές θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως και διαγραφές». Πιο συγκεκριμένα, η παραπάνω απόφαση φέρεται να αφορά πράξεις όπως οι φθορές, αντιγραφές, λογοκλοπή, «παρεμπόδιση λειτουργίας των πανεπιστημίων», με τις ποινές να ξεκινούν από την επίπληξη και να φτάνουν ακόμα και στη διαγραφή του εκάστοτε φοιτητή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Φοιτητοδικεία» για αντιγραφές και καταλήψεις στήνει το υπουργείο Παιδείας