Με μια αρκετα τραβηγμένη σύγκριση των πυρκαγιών με την πανδημία ξεκίνησε την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστηρίζοντας ότι «οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Εμφανίζονται αιφνίδια, εξαπλώνονται γρήγορα, καταστρέφουν ανθρώπους και περιβάλλον και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν. Και οι δυο απειλούν τη Δημόσια Υγεία και η ασφάλεια κάθε ατόμου εξαρτάται από την ασφάλεια του διπλανού του».

Στη συνέχεια εστίασε στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών για τον οποίο γνωμοδότησε θετικά η Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες, και επεσήμανε πως «για όλους τους δισταγμούς, προβληματισμούς, ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένο διότι ένα καινούργιο εμβόλιο ήρθε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αναμφίβολα ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίον εμπιστεύονται, με τον οποίο έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους, εμβόλια για την πρόληψη των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να μην παραληφθούν άλλα εμβόλια που χορηγούνται στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες λόγω του εμβολίου κατά του Covid-19.

«Επομένως, μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid, με την συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια» σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου, περνώντας στο ζήτημα του εμβολιασμού των ενηλίκων και την ενισχυτική τρίτη δόση του εμβολιασμού, τονίζοντας πρωτίστως πως είναι αδόκιμος ο όρος «πειραματική δόση».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε εκτενώς στις σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης και τις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες ενδείκνυται, επισημαίνοντας πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ενδεχόμενη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στη χώρα μας, ζήτησε και τις απόψεις και θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και η ανταπόκριση πραγματικά ήταν άμεση και εξαιρετικά εποικοδομητική» ενώ υπογράμμισε ότι «η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους».

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο εμβολιασμός όλων με δυο δόσεις εμβολίων, των δυδοσικών φυσικά, παραμένει και με την παραλλαγή Δέλτα ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου.

Ξεπεράσαμε το φράγμα των 11.000.000 εμβολιασμών

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 25.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει στους 30.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «σήμερα ξεπεράσαμε πριν από λίγη ώρα τους 11.000.000 εμβολιασμούς από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, περισσότεροι από 5.850.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας ωστόσο πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ανέρχονται σε 5.515.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 52,5%.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του κατ’ οίκον εμβολιασμού, ο οποίος υπενθυμίζεται πως ξεκίνησε με αρκετή αργοπορία, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως 5.274 πολίτες έχουν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα, ενώ 4.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Σε καθημερινή βάση, ομάδες κινητών συνεργείων από όλη την Ελλάδα εμβολιάζουν πολίτες στα σπίτια τους και παράλληλα με αυτά υπάρχουν και κινητά συνεργεία που εμβολιάζουν στις απομακρυσμένες περιοχές» ανέφερε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως έχουν εμβολιαστεί με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 10.000 άτομα, ενώ επεσήμανε ξανά πως υπάρχει ειδικό τμήμα για τον εμβολιασμό «ειδικων ομάδων πληθυσμού», όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Μ. Θεμιστοκλέους περιορίστηκε σε αναλυτική πάραθεση των στατιστικών στοιχείων, δηλώνοντας παράλληλα πως τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 23.000 ημερησίως, ενώ υποστήριξε πως «τις τελευταίες δέκα ημέρες 72.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης».