Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαΐου και ήδη η υποχρέωση στείρωσης προκαλεί κύμα αντιδράσεων από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και πολίτες. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση σκύλων και γατών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και συγκεκριμένα ορίζει στο άρθρο 5 ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους.

-Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και δίνεται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση.  Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Αν και η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων και των γατών προβλέπεται από την 1η Σεπτέμβριου του 2023, τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται ένα χρόνο μετά από 1η Σεπτεμβρίου του 2024. Ήδη στη διαβούλευση έχουν αρχίσει οι διαμαρτυρίες για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης από πολίτες ενώ αντιδράσεις  αναμένονται και από τις φιλοζωικές που ήταν υπέρ του μέτρου της υποχρεωτικής στείρωσης, το μέτρο προβλεπόταν να μετά από τουλάχιστον δυο χρόνια.

Ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις στην κριτική τους επισημαίνουν ότι  είναι προβληματική η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου που ορίζει ότι επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια και αφού τα ζώα καταχωρηθούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Εάν περάσει η πρόβλεψη αυτή, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει τον Peanut, αφού το καταφύγιο από το οποίο τον πήρε δεν έχει άδεια. Να σημειωθεί ότι με ανάρτησή της  τότε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είχε επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει η ΠΦΟ «Ο Peanut σώθηκε επειδή οι εθελοντές της Ζωοφιλικής Ηλιούπολης τον έσωσαν. Δεν πήραν την άδεια κανενός να τον μαζέψουν από το δρόμο, δεν σκέφτηκαν ότι πρέπει να ανήκουν σε κάποιο ειδικό μητρώο για να τον αγγίξουν, ούτε ότι πρέπει να πάει ο Δήμος αποκλειστικά και κανείς άλλος δεν επιτρέπεται».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Φραντζεσκάκης, γράφοντας σχετικά στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού που όπως σημειώνει επέλεξε να διαφημίσει ένα μη αδειοδοτημένο καταφύγιο. Όπως αναφέρει ο συντάκτης, «Με πειράζει που διαλέξατε ένα μη αδειοδοτημένο καταφύγιο για να αναζητήσετε τον νέο τετράποδο ένοικο του μεγάρου. Ένα αυθαίρετο καταφύγιο ζώων, το οποίο επισκεφθήκατε, διαφημίσατε στη Δημόσια Τηλεόραση και πριμοδοτήσατε πολιτικά, την ίδια στιγμή που στη δημόσια διαβούλευση εκτίθεται ένα νομοσχέδιο με υποσχέσεις για περισσότερη νομιμότητα, για οργάνωση και νοικοκύρεμα, για πάταξη της παρανομίας».

Ολόκληρο το κείμενο:

Με γεια τον σκύλο!

Μερικές σκέψεις με αφορμή την υιοθεσία του Peanut.

Tου Γιώργου Φραντζεσκάκη

Με γεια τον σκύλο, κύριε πρωθυπουργέ! Και δεν με πειράζει. Δεν με πειράζει που ποστάρατε το Σαββατοκύριακο, γιατί ίσως να σας συμβούλευσαν έτσι οι σοσιαλμιντιακοί σύμβουλοί σας (μια ανακουφιστική ανάρτηση ταιριάζει καλύτερα με τις ημέρες της σχόλης).

Δεν με πειράζει που πρόκειται για μια, κυρίως συμβολική, χειρονομία. Αντιθέτως, διαφωνώ με τους κακόβουλους επικριτές της. Ας είναι «αμερικανιά», «χτίσιμο φιλοζωικού προφίλ», «image making». Το ίδιο μου κάνει. Εκείνο που μετράει περισσότερο είναι ότι ένας ημίαιμος εκπόρθησε το θεσμικό κάστρο του Μαξίμου. Μόνο καλά μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

Δεν με πειράζει ούτε ότι δεν θα σας δω να τον βγάζετε ο ίδιος βόλτα. Ή ότι τελικά θα αναγνωρίσει ως αφεντικό και σύντροφο εκείνον που θα τον φροντίζει περισσότερο. Πιθανότατα κάποιον από το προσωπικό του γραφείου σας. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το ζώο θα περάσει καλά. Για έναν πραγματικό φιλόζωο, έστω και τόσο δύσπιστο απέναντι στην εξουσία (όχι κατ’ ανάγκην μόνο τη δική σας), αυτό φτάνει.

Με πειράζει που ο Peanut έχει γίνει ήδη εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Και μάλιστα από επαγγελματίες κήνσορες που θυμούνται τη φιλοζωία κάθε φορά που ξημερώνουν εκλογές. Ή νομοσχέδια.

Πολύ περισσότερο όμως με πειράζει η περιφρόνηση στους θεσμούς. Από ένα θεσμικό πρόσωπο. Διπλό το πλήγμα. Με πειράζει που διαλέξατε ένα μη αδειοδοτημένο καταφύγιο για να αναζητήσετε τον νέο τετράποδο ένοικο του μεγάρου. Ένα αυθαίρετο καταφύγιο ζώων, το οποίο επισκεφθήκατε, διαφημίσατε στη Δημόσια Τηλεόραση και πριμοδοτήσατε πολιτικά, την ίδια στιγμή που στη δημόσια διαβούλευση εκτίθεται ένα νομοσχέδιο με υποσχέσεις για περισσότερη νομιμότητα, για οργάνωση και νοικοκύρεμα, για πάταξη της παρανομίας. Αυτής της παρανομίας για την οποία εγκαλούνται όλες οι κυβερνήσεις –όχι μόνο η δική σας– από τότε που η φιλοζωία έγινε αρκετά ευδιάκριτη ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της πολιτικής. «Για καλό» πιστέψαμε στην αρχή· τώρα δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

Με πειράζει που κάνατε σημαία την ανάγκη αναδοχής ενός αδέσποτου, με έναν τρόπο που σας τοποθέτησε με σαφήνεια στο πλευρό της μιας παράταξης. Όσοι επιχαίρουν γι’ αυτό αδυνατούν να καταλάβουν πόσο τραγικό λάθος κάνουν. Πόσο κόντρα στην επιδιωκόμενη είναι η τελική ανάγνωση. Ένας πρωθυπουργός που μεροληπτεί όχι μόνο δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος μιας ιδέας. Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της.

Παρ’ όλα αυτά, με γεια τον σκύλο. Εύχομαι να σας διδάξει όλα όσα έχουμε μάθει εμείς οι σκυλάδες, παρέα με τα ζώα που συνοδεύσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος τους: συμπόνια, ενσυναίσθηση, υπομονή, ψυχική επικοινωνία και αυτογνωσία. Γιατί στην πραγματική ζωή το αποτέλεσμα έχει αξία. Ακόμα κι αν παράγεται από αμφιλεγόμενες προθέσεις.

Τώρα, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να διαψεύσετε αυτή την τελευταία φράση. Ας πούμε ότι το χρωστάτε και στον Peanut.