Επί ποδός οι εκπαιδευτικοί, μετά την εντολή του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν εσπευσμένα τα σχολεία, όπου πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις. Στάσεις εργασίας, συμβολικός αποκλεισμός κτιρίου στη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Οι καταλήψεις έγιναν για τα προβλήματα που η κυβέρνηση δημιουργεί στην παιδεία, τονίζει η ΟΛΜΕ
Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει εντολή για να γίνουν μαθήματα σε 525 σχολεία σήμερα, Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάσεις εργασίας (08:00 – 11:00) για τις μέρες αυτές.
Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός για ένα τρίωρο έξω από τον «Ευκλείδη», δηλαδή το 10ο ΕΠΑΛ, από εκπαιδευτικούς της Α' ΕΛΜΕ στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στην Καλαμαριά.
Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε: «Έχουμε κάθε χρόνο μια εθνική γάγγραινα, μία δράκα μαθητών που κλείνει τα σχολεία “εθιμικώ δικαίω” με καταλήψεις για πολλές εβδομάδες. Αυτό είναι βαθιά αντιδημοκρατικό που φέρνει ανισότητα εις βάρος όσων παιδιών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα φροντιστήρια και χάνουν τη μάθηση».
Χιλιάδες κενά από διαθεσιμότητες
Η ΟΛΜΕ απαντά ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας για αναπλήρωση των ωρών είναι υποκριτικό, καθώς χιλιάδες ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί από τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της διαθεσιμότητας καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα, η ομοσπονδία των καθηγητών τονίζει ότι οι καταλήψεις έγιναν ακριβώς για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία.
Απειλή πειθαρχικής δίωξης
Εντωμεταξύ, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου απείλησε ότι θα υπάρξει πειθαρχική δίωξη για εκείνους τους καθηγητές που δεν θα παρουσιαστούν στα σχολεία.
Η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για αυταρχική κυβερνητική πολιτική, καθώς το υπουργείο Παιδείας «σπεύδει να απειλήσει με πειθαρχικές διώξεις όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν στο θέατρο της αναπλήρωσης ωρών που χάθηκαν λόγω καταλήψεων, συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ.
«Αντί να απολογείται το υπουργείο και η κυβέρνηση που ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενά σε μαθήματα, αντί να απολογείται για τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι στα ΕΠΑΛ οι μαθητές διδάχθηκαν ελάχιστες ώρες ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τολμά να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλιστικό αγώνα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Παιδείας ανασκεύασε, λέγοντας ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις αφορούν την αδικαιολόγητη απουσία καθηγητών από τα σχολεία και όχι τη στάση εργασίας.