Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε τελικά το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς παρότι δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο, από το πρωί της Τρίτης πυκνώνουν οι πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται και νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσει ο ρ/σ 24/7, το όνομα στο οποίο κατέληξε η διαπραγμάτευση είναι το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), με χρήση erga omnes. Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει η συμφωνία θα υιοθετηθούν από την γειτονική χώρα μετά από συνταγματική αναθεώρηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γλώσσα της ΠΓΜΔ θα αναγνωρίζεται ως μακεδονική (Macedonian language), με τη σημείωση πως η Βόρεια Μακεδονία θα αναγνωρίζει πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης, όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης, η εθνικότητα θα είναι μακεδονική (Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia), με τη ρητή αναφορά πως ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Επίσης, προβλέπεται απάλειψη των αναφορών για «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν πως θα αντικατασταθεί με αντίστοιχο με το ελληνικό άρθρο για την ομογένεια.
Προβλέπονται ακόμη μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, οι οποίες συνδέονται με το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα συγκροηθεί επιτροπή που θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
Οδικός χάρτης
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τον τόπο συνάντησης των δύο ηγετών να είναι οι Πρέσπες. Ακολούθως, περιγράφονται μία σειρά από βήματα για την εφαρμογή της.
Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσει η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενώ αμέσως μετά η συμφωνία θα πάει στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ. Όπως αναμένεται, ο πρόεδρος θα την αναπέμψει στη Βουλή.
Ακολούθως, αναφέρεται πως θα υπάρξει επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για την ενθάρρυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Αμέσως μετά, αναμένονται τα ορόσημα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και της Συνόδου Κορυφής (28-29), όπου αναμένεται να δωθεί θετικό μήνυμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα υπάρξει πρόσκληση ένταξης, πάντα υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά από τα παραπάνω, θα ακολουθήσει επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ώστε να ισχύει στο εξής το «Βόρεια Μακεδονία» σε διμερείς και διεθνείς σχέσεις.
Επίσης, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2018, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα. Εάν είναι θετικό θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, διαφορετικά τα σενάρια περιγράφουν το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών.
Τέλος, μετά από όλα τα παραπάνω βήματα και την εκπλήρωσή τους, αναμένεται η συμφωνία να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση, ταυτόχρονα με την κύρωση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Διάγγελμα Τσίπρα
Την ώρα που δημοσιεύονται σημεία της συμφωνίας, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάγγελμα του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης, με σκοπό την ενημέρωση για τη συμφωνία. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα.
Άρνηση Καμμένου
Στο μεταξύ, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, όπου διαμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.
Κατά τη συνέντευξη, ο κυβερνητικός εταίρος υπογράμμισε πως, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για το περιεχόμενο της συμφωνίας, εκτίμησε πως δεν θα γίνει δεκτή από την γειτονική χώρα, ενώ σημείωσε το χρονοβόρο της διαδικασίας, που μπορεί να κρατήσει έως και έναν χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως οι ΑΝΕΛ παραμένουν στη θέση της άρνησης κάθε λύσης που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θέτοντας και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ο Π. Καμμένος δεν έμεινε εκεί, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει τη θέση της αναφορικά με τη συμφωνία.
Πάντως, παρά την αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο Π. Καμμένος επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως η κυβέρνηση έχει ως συνεκτικό υλικό την έξοδο από το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας πως αυτός ήταν και «ένας από τους χίλιους λόγους που αποφασίσαμε να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ».
Στον Παυλόπουλο ο Μητσοτάκης
Την ώρα που η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα της ΠΓΔΜ και την ενδεχόμενη συμφωνία είναι έντονη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκτάκτως να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 π.μ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας.