Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο με πλήθος μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων να κατεβαίνουν στο δρόμο προκειμένου να διαδηλώσουν, ζητώντας την ασφαλή υγειονομικά λειτουργία των μονάδων της εκπαίδευσης.

Από την προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη, με δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν αποκλείσει όλα τα στενά γύρω από τη συγκέντρωση, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για σωματικούς ελέγχους σε τσάντες μαθητών που περνούσαν από το σημείο προκειμένου να μεταβούν στη συγκέντρωση. Παράλληλα ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» ήταν κλειστός.

Πηγή: 902.gr

Όπως αναφέρει το 902.gr, το κλίμα τρομο0κρατίας κατήγγειλε από το βήμα του συλλαλητηρίου και το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν οι αστυνομικοί έλεγχοι στους μαθητές αλλά και να ανοίξει ο σταθμός του μετρό, στα Προπύλαια.

Μετά το πέρας της διαδήλωσης και ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πορεία βρισκόταν στο ύψος της πλατείας Συντάγματος, κατευθυνόμενη προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, υπήρξε περιορισμένη ένταση, μεταξύ αγνώστων, που προκάλεσαν κάποιες φθορές στη στάση του ΤΡΑΜ στο Σύνταγμα και δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας, προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές, ενώ όπως καταγγέλλει η πρωτοβουλία «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη», καθώς οι μαθητές έφευγαν από το Σύνταγμα, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν και προσήγαγαν αρχικά, περίπου 15 μαθητές, τους οποίους οδήγησαν στο ξενοδοχείο Αμαλία, όπου και τους κρατούσαν.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα εκπαιδευτικοί, ο περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Κώστας Τουλγαρίδης καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Η αστυνομία τους ενημέρωσε πως πρέπει να γίνει εξακρίβωση στοιχείων γιατί μπορεί οι μαθητές να φέρουν πλαστές ταυτότητες. Τελικά μετά από τις διαμαρτυρίες οι 15 μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν σήμερα εξέδωσε και η συλλογικότητα μαθητών και μαθητριών «BLOCO». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η αστυνομία επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό μαθητών και μαθητριών πριν και μετά την πορεία. Οι δρόμοι γύρω από τα προπύλαια ήταν γεμάτοι με αστυνομικούς οι οποίοι άνοιγαν τσάντες αδιακρίτως και ζητούσαν τα στοιχεία όσων μαθητών/τριών περνούσαν από μπροστά τους», αναφέρει η συλλογικότητα.

Επίσης προσθέτει πως «κατά την διάρκεια της πορείας δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο, ενώ μετά το πέρας της πορείας οι ομάδες της ΔΡΑΣΗ και της ΔΙΑΣ, «πραγματοποίησαν επεμβάσεις αδιακρίτως σε διάφορα σημεία πέριξ του Συντάγματος». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση «στο Μοναστηράκι κατά τις 12:30 περίπου είκοσι μηχανές ΔΕΛΤΑ (ΔΡΑΣΗ) και ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν επιχείρηση και προσήγαγαν δυο συμμαθητές μας».

H ανακοίνωση του BLOCO μαθητών/τριών:

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της αστυνομίας να τρομοκρατήσει τους μαθητές στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο!
Την Πέμπτη 15/10 η αστυνομία επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό μαθητών και μαθητριών πριν και μετά την πορεία. Οι δρόμοι γύρω από τα προπύλαια ήταν γεμάτοι με αστυνομικούς οι οποίοι άνοιγαν τσάντες αδιακρίτως και ζητούσαν τα στοιχεία όσων μαθητών/τριών περνούσαν από μπροστά τους.

Κατά την διάρκεια της πορείας δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο και η πορεία τερμάτισε στο σημείο που ξεκίνησε στα προπύλαια. Μετά το τέλος τις πορείας οι ομάδες Δέλτα και Δίας πραγματοποίησαν επεμβάσεις αδιακρίτως σε διάφορα σημεία πέριξ του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι κατά τις 12:30 περίπου είκοσι μηχανές ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν επιχείρηση και προσήγαγαν δυο συμμαθητές μας. Καταγγέλλουμε την ΕΛ.ΑΣ και την ηγεσία του Υπ. Προ.Πο. για την προσπάθεια κατατρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος.

Δεν μας τρομοκρατούν! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για πρόσβαση σε ασφαλή σχολεία και ποιοτική μόρφωση. Θα μας βρουν απέναντι τους.