
Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα τον πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου.
Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας».
Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:
– από τον φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ),
– από οδό Αγίας Άννης στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ),
– από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ).
Η αντίδραση προϋποθέτει και το να έχεις τις δυνατότητες για να κάνεις κάτι, έτσι; Νομίζω ότι έχουμε ανεβάσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε τις απαιτήσεις μας περιμένοντας από τον διαρκώς μειωμένο και ολοένα και πιο γερασμένο τοπικό πληθυσμό παραμεθόριων νησιών όπως η Λέσβος να αντισταθούν σε ντόπιους, αλλά και εισαγόμενους φασίστες που έχουν στοχεύσει το νησί. Θα πει κάποιος πως το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές όπως η Θράκη. Η Θράκη όμως έχει και πολλούς περιστασιακούς κατοίκους όπως τους φοιτητές που λειτουργούν ως αντίβαρο.
Γενικά έχω την τάση να αποδίδω τις ευθύνες σε αυτούς από τους οποίους έχω προσδοκίες. Και σίγουρα οι προσδοκίες από ανθρώπους αποκομμένους από τα δυναμικά κινήματα της πρωτεύουσας, με μοναδικό παράθυρο τα μίντια, πολλοί εξ αυτών να έχουν παρατήσει ακόμη και την υποχρεωτική τους εκπαίδευση προκειμένου να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα ή τον τουρισμό, είναι αρκετά χαμηλότερες. Γιατί πολύ απλά δεν έχουν αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα απέναντι στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους που παρακινούν σε τέτοιες πρακτικές. Δεν είναι όλοι οργανωμένοι με τη ΧΑ, οι κοινωνικοί αυτοματισμοί όμως που υποκινούνται από το κράτος έχουν πετύχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Να προστεθεί και ότι σε αυτές τις κοινωνίες είναι μεγάλη η επιρροή της Εκκλησίας που αναλαμβάνει τον ρόλο που η πολιτεία, και συγκεκριμένα η τοπική αυτοδιοίκηση, αδυνατεί εξαιτίας της κάκιστης διανομής πόρων. Τα ψηφαλάκια τα πολλά, βλέπετε, βρίσκονται στην Αττική... Οι κληρικοί λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από γραφικοί τράγοι. Είναι ευεργέτες των κοινοτήτων και ο λόγος κάποιου που καλύπτει μέρος των υλικών αναγκών σου αποκτάει αυτομάτως κύρος διότι δεν μπορείς να τον αγνοήσεις εύκολα.