«Πρόκειται για μία κίνηση που όχι μόνο υποβιβάζει τον επιμελητηριακό θεσμό αλλά προσβάλει κάθε μέλος του, καθώς δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος. Αντίθετα, όλα έγιναν μέσω μίας εκπρόθεσμης τροπολογίας που κατέθεσε βουλευτής της ΝΔ, η οποία και έγινε αμέσως δεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης» ήταν η πρώτη αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) στην τροπολογία που κατέθεσε εκπρόθεσμα ο Άδωνις Γεωργιάδης, με προφανή και ξεκάθαρο στόχο να ελέγξει τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων.

Πρακτικά, ο Αδ. Γεωργιάδης φέρνει μία τροπολογία η οποία ανατρέπει την υποχρέωση πλειοψηφίας 4/5 στις διοικητικές επιτροπές που θα εκλεγούν στο εξής, επιβάλλοντας οριακή πλειοψηφία του 50% συν 1, κάτι που θα οδηγήσει σε έναν διασπαστικό συγκεντρωτισμό. Στην ανακοίνωσή του με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για την πρωτοφανή κυβερνητική μεθόδευση, το ΕΕΑ θέτει σοβαρά ερωτήματα και αποκαλύπτει πως η κυβερνητική μεθόδευση δεν βρίσκεται σε σύμπνοια με όσους αφορά.

«Ποιους άραγε εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη; Μήπως ο στόχος είναι η χειραγώγηση και η απόκτηση του απόλυτου ελέγχου στη λειτουργία των επιμελητηρίων;» αναρωτιέται το ΕΕΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου και οδηγεί την επιμελητηριακή κοινότητα σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάζει η διοίκηση ενός επιμελητηρίου». Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις, και κυρίως να πάρει πίσω την τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων.

«Ο στόχος της επιμελητηριακής κοινότητας πρέπει να είναι η στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας. Και αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς μικροπολιτικά συμφέροντα και κομματικά καπελώματα» καταλήγει με ξεκάθαρα λόγια η ανακοίνωση.

«Με αιφνιδιαστική, εκπρόθεσμη και αντισυνταγματική βουλευτική τροπολογία, το υπουργείο Ανάπτυξης ανατρέπει το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στα Διοικητικά Συμβούλια να εκλέγουν οποτεδήποτε νέες Διοικητικές Επιτροπές με οριακή πλειοψηφία 50% συν 1%, αντί των 4/5 των μελών τους που απαιτούνταν μέχρι σήμερα», τονίζουν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κοινή τους δήλωση, ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και οι αναπληρωτές τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης.

«Αυτή η πραξικοπηματική τροπολογία επί της ουσίας αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Επιμελητηρίων και αλλοιώνει τον ρόλο και τη φυσιογνωμία τους. Εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις της επιμελητηριακής κοινότητας σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μια ακόμα απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της ΝΔ τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών» συνεχίζουν, καλώντας το υπουργείο Ανάπτυξης να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, έστω και καθυστερημένα.