Σε αντίποινα προχώρησε το Ιράν, απαντώντας στην παράνομη κατάσχεση, υπέρ των ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου περίπου 115.000 τόνων από υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο, που είχε καταπλεύσει τον Απρίλιο στον κόλπο της Καρύστου, λόγω τεχνικών προβλημάτων και κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Ιράν, το ναυτικό σκέλος των Φρουρών της Επανάστασης, κατέλαβε δύο τάνκερ ιδιοκτησίας ελλήνων εφοπλιστών,  και συγκεκριμένα τα Delta Poseidon ιδιοκτησίας Διαμαντή Διαμαντίδη, με 25μελές πλήρωμα, δύο εκ των οποίων ναυτικών είναι έλληνες, και Prudent Warrior ιδιοκτησίας Σπύρου Πολέμη, με 23μελές πλήρωμα, εκ των οποίων εννέα έλληνες, ο ένας εκ Κύπρου.

Σε διάβημα προς τον πρέσβυ του Ιράν στην Αθήνα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους».

Υπενθυμίζεται ότι «πειρατεία» είχε χαρακτηρίσει και το Ιράν την κατάσχεση, υπέρ ΗΠΑ, του πετρελαίου του.

Πρόκειται προφανώς για αντίποινα μετά την παράνομη κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου που είχε δεσμευτεί στις 19/4 με το πρόσχημα ότι ανήκε σε ρωσική τράπεζα , στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που όμως είναι ψευδές, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», στις 21/4 αρχικά επετράπη στο δεξαμενόπλοιο να συνεχίσει το ταξίδι του, αφού από τα έγγραφα του προέκυψε ότι στις 17/3, πριν τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του και είχε μεταβιβαστεί σε εταιρία στην οποία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Παρ όλα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, βάσει των παρανόμων και μονομερών κυρώσεων που έχει επιβάλλει στο Ιράν. Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20/5 το Πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια. Η μετάγγιση έγινε, μάλιστα, ενώ εκφράστηκαν, από το λιμενικό, ανησυχίες γιατί σε κλειστό κόλπο, όπως της Καρύστου, είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

ΚΚΕ: «Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα»

«Η επιδρομή και κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ‑από ό,τι φαίνεται- έρχεται ως “αντίποινα” στην κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ, πριν λίγες μέρες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατάληψης των ελληνικών πλοίων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Αυτό που οφείλει εδώ και τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για την απελευθέρωση κι ασφαλή επιστροφή των πληρωμάτων των δύο πλοίων».