Σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο που παραχώρησαν η Έλσα Υφαντή, μέλος τυ Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό Πάργας καθώς και της αγωνιστικής κίνησης στον επισιτισμό «ΛΑΝΤΖΑ» και ο Βαγγέλης Νάνος, μέλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Πρεβέζης , κατήγγειλαν ένα περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο επιχειρηματίας στον τουρισμό της Πάργας, απέλυσε εργαζόμενη γιατί του ζήτησε τα δεδουλευμένα της.

Πιο συγκεκριμένα όπως καταγγέλλουν, μια εργαζόμενη που δούλευε από τις 24 Ιουνίου για τον επιχειρηματία παρέμενε απλήρωτη, ενώ ο εργοδότης μετέθετε συνεχώς την πληρωμή για αργότερα., αποφεύγοντας με διάφορους τρόπους το να υπάρξει επικοινωνία για αυτό το θέμα. Το τελευταίο όμως περιστατικό ήταν χαρακτηριστικό για την κατάσταση καθώς ο εργοδότης πήγε στο σπίτι της εργαζόμενης και βρίζοντας και απειλώντας της απέσπασε την υπογραφή της με σκοπό την απόλυσή της.

Μάλιστα όταν η γυναίκα του έδειξε την ατζέντα της με σκοπό να του αποδείξει ότι εργαζόταν πολυ περισσότερες ώρες απ’ όσες ο ίδιος την είχε ασφαλίσει της άρπαξε την ατζέντα και έφυγε. Όταν η ίδια έφτασε στο ξενοδοχείο βρήκε την ατζέντα κατεστραμμένη.

Όπως αναφέρει η Ε.Υφαντή, «η ΛΑΝΤΖΑ ενεργοποιήθηκε αμέσως. Έγινε καταγγελία στην αστυνομία, στην επιθεώρηση εργασίας. Σύσσωμο το σωματείο της Πάργας ενεργοποιήθηκε και με έκτακτο Δ.Σ. που κάναμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό της συναδέλφου και να καταγγείλουμε δημόσια ότι έγινε. Ζητάμε όλοι οι σύλλογοι της Πάργας, των εστιατόρων, των ξενοδόχων, των δωματίων -εκεί έχουμε αχαρτογράφητα νερά- να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές».

Ακόμα πρόσθεσε «Πού θα πάμε ακόμη; Θα μας βγάλουν μαχαίρια και όπλα. Το έκαναν ήδη στην Κρήτη. Πρέπει να το περιμένουμε και στην περιοχή μας; Οι εργαζόμενοι είναι έρμαια στις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Πέρα από τις απαξιωτικές συμπεριφορές, τώρα πάνε και στα σπίτια».

Καταγγελία για εργοδότη που τράβηξε όπλο σε εργαζόμενο όταν ζήτησε ασφάλιση

Επίσης το θέμα που εγείρεται είναι αυτό των δώρων. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές στην ανάγκη τους να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, συμφωνούμε τον εργοδότη να επιστρέψουν ολόκληρο ή κομμάτι του δώρου πίσω στην επιχείρηση.

Όπως αναφέρει η Έλσα Υφαντή «ζητάνε τώρα σύμφωνα με τις υποτιθέμενες αυξήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος πρέπει να πάρει 1.200 ευρώ πρέπει να γυρίσει τα 200-400 πίσω στον εργοδότη κάθε μήνα. Με αυτές τις συμφωνίες ξεκινούν οι άνθρωποι να δουλεύουν τη σεζόν. Κάνοντας έναν μικρό υπολογισμό μέσα από καταγγελίες που έχουμε, μία επιχείρηση με 70 άτομα, κλέβοντας από τους εργαζόμενους χρήματα, μπορεί να φτάνει από 15.000 έως 25.000 να κλέβει από τους εργαζόμενούς της. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος φορολογείται χρήματα, τα οποία τα παίρνει μαύρα ο εργοδότης και πληρώνει το ΙΚΑ».

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τα όσα υφίστανται στους χώρους δουλειάς χωρίς φόβο. Όπως υπογραμμίζει η Ε. Υφαντή, «το χειρότερο είναι να φορολογείσαι λεφτά που δεν παίρνεις, να εκβιάζεσαι, να βρίζεσαι, να κακοποιείσαι. Είναι ό,τι χειρότερο ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς σου και το κλέψιμο των χρημάτων μέσα από την τσέπη σου».

Ακόμα κάνει λόγο για τους εργαζόμενους που εργάζονται στην Πάργα μέσω εργολαβιών. Όπως υπογραμμίζει οι εργοδότες της περιοχής έχουν τόσο παράλογες απαιτήσεις που δεν έβρισκαν εργαζόμενους εκτός εργολαβιών. Αυτοί οι εργαζόμενοι όπως αναφέρει δεν πληρώνονται καθόλου καλά.

Τέλος η Ε. Υφαντή καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας καθώς όπως υποστηρίζει χαρακτηρίζεται από «απίστευτη απραξία» και επιπλέον όπως λέει «η εργοδοσία το θεωρεί δικό της το Εργατικό Κέντρο».

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε ο Βαγγέλης Νάνος τονίζοντας ότι με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, πλέον δεν χρειάζεται καν η υπογραφή για την απόλυση ενός εργαζομένου.

Επίσης όπως επισημαίνει άλλο πρόβλημα όσο αφορά την εργασία, είναι ότι πολλές φορές οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στις συμβάσεις εργασίας τους, πράγμα το οποίο είναι παράνομο.

Επιπλέον ο Β. Νάνος σημειώνει ότι η κατάσταση με τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων είναι τόσο ρευστή που όπως υποστηρίζει «σε μια νύκτα μπορεί να αλλάξει ΑΦΜ και να εξαφανιστεί κιόλας από τη χώρα». Για αυτό τον λόγο στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει το βάρος της αποζημίωσης σε αυτά τα γραφεία, τα οποία χαρακτηρίζει «δουλεμπορικά». Ακόμα όσο αφορά τις κυβερνητικές επιλογές αναφέρει την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας λέγοντας ότι στην Πάργα, αυτή η επιλογή θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν μόνο δύο υπάλληλοι που θα πρέπει να επιθεωρούν από την Πρέβεζα μέχρι τη Πάργα καθώς και σε ολόκληρη τη Λευκάδα.

Επιπροσθέτως ο Β. Νάνος, περιγράφει τους εξαιρετικά δυσμενείς για τους εργαζόμενους όρους δουλειάς και όπως λέει «οι μαθητευόμενοι τρώνε… καψώνια στους χώρους δουλειάς και σε περίπτωση που σηκώσουν κεφάλι, έχουμε περιστατικά τύπου Κέρκυρας. Ζητάνε τα ένσημά τους και τους βγάζουν όπλα και πυροβολούν, όπως στη Κρήτη, στη Μύκονο μένουν σε κοντέινερ. Και φτάσαμε και σε καταγγελίες στην περιοχή μας, εργαζόμενη να πηγαίνει να ζητήσει τα δεδουλευμένα και να απολύεται από την εργασία της».

Όπως επισημαίνουν αμφότεροι οι ομιλητές, η Πάργα είναι μια περοχή που ζει από τον τουρισμό, ωστόσο πρέπει οι εργοδότες να σέβονται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και οι εργαζόμενοι να τα διεκδικούν.

Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στις 13:00, με σκοπό να διεκδικηθούν τα δεδουλευμένα της απολυμένης γυναίκας. Τόσο η «ΛΑΝΤΖΑ» όσο και η Αριστερή Παρέμβαση στους ιδιωτικούς υπαλλήλους απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Το Σεπτέμβριο η «ΛΑΝΤΖΑ» θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την περιοχή, με πανελλαδικό κλιμάκιο και καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στις 7 Σεπτεμβρίου στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη στις 6 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα:

Συνθήκες εργασιακής γαλέρας στην Κρήτη: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παίρνουν ρεπό δουλεύοντας