«Συναντίληψη» κατέγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του βορείου Αιγαίου, με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης να αναφέρονται στην άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Όπως μεταφέρεται, στο τραπέζι τέθηκε πρωτίστως το ζήτημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών, με τις «υποσχέσεις» να καταμαρτυρούν πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την «αποκατάσταση».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, η άμεση διαβούλευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια, και η υποβολή προτάσεων από πλευράς τους. Παράλληλα, το προσφυγικό περνάει και αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανακοινώθηκε πως τις επόμενες ημέρες, ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα τρία νησιά, ξεκινώντας από τη Σάμο, και συνεχίζοντας με Λέσβο και Χίο.

Στην τρίωρη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρεβρέθηκαν οι δήμαρχοι Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης και Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Χίου Παντελής Μπουγδάνος και Λέσβου Αρης Χατζηκομνηνός. Στη συνάντηση δεν παρεβρέθηκε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, όχι όμως λόγω των δηλώσεών του που προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά εξαιτίας απαγορευτικού καιρού που δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. Τονίστηκε ακόμη, όπως αναφέρεται, ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν, και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές, χωρίς να έχει γίνει σαφές ο βαθμός συμφωνίας των τοπικών αρχόντων και των νησιωτών. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στην «αναγνώριση» της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, δείχνοντας όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο και παραμένουν στα νησιά επί 14 και πλέον μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ακόμα σημείο «σύγκλισης» που μεταφέρεται, διαπιστώνεται στα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρονται σε οριζόνται οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί «με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής και Δυτικής Σάμου τονίζονται τα εξής:

«Μετά από πολύωρη και αναλυτική συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, που απασχολεί και ταλαιπωρεί τα νησιά μας.

Μεταφέραμε τις αγωνίες μας για όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, καθώς και τα τελευταία γεγονότα.

Μεταφέραμε για μία ακόμη φορά, σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων καθώς και του περιφερειακού, με κοινή συναντίληψη την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης.

Ο κ. Πρωθυπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα παραπάνω, μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις, ξεκινώντας άμεσα από τη Σάμο».

Παράλληλα, το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των απειλών Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων σε Σύρους πρόσφυγες, με κυβερνητική διαρροή να αναφέρει πως «Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

«Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και να κλείσουν οι άναρχες δομές στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές».

Σπασμένο γυαλί με Μουτζούρη

Όπως προαναφέρθηκε, από τη συνάντηση απουσίαζε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καθώς δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Αθήνα, λόγω καιρού. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά κανάλια για να υποστηρίξει τις απόψεις του κατά κλειστών κέντρων, σε αντίθεση με τη «συναντίληψη» που μεταφέρθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κ. Μουτζούρης εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου εξέφρασε την ενόχλησή του από την παρουσίαση του επίμαχου βίντεο στο οποίο καταφέρεται εναντίον του πρωθυπουργού, διαμαρτυρόμενος και αναφέροντας πως το τηλεφώνημά του βιντεοσκοπήθηκε παρανόμως. «Οι φράσεις που χρησιμοποιείται δεν συνάδουν με την παρουσίαση ειδήσεων. Σας απαγορεύω να μεταδώσετε το βίντεο, σας καταγγέλλω, παραποιείτε τα γεγονότα. Έχω δικαίωμα στις ιδιωτικές μου συνομιλίες να εκφράζομαι όπως θέλω» ανέφερε, ενώ λίγο μετά αποχώρησε από το δελτίο.

Σημειώνεται τέλος πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση μπορεί να τον έχει βάλει στον πάγο μετά τις δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, όμως δεν έχει κλείσει εντελώς τους διαύλους. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, «Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Όταν θέλουμε, στο μέλλον, να αποδώσουμε σε κάποιον χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν μαζί τη γραφικότητα, την επικινδυνότητα και γενικότερα τα χειρότερα χαρακτηριστικά, θα λέμε από εδώ και πέρα “ο Μουτζούρης”. Καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη».

«Τι να την κάνουμε τη συγγνώμη; Όποια συγγνώμη και να ακουστεί τώρα από τον κ. Μουτζούρη θα είναι υποκριτική. Ένας τακτικισμός. Δεν γίνεται δεκτή καμία συγγνώμη. Δεν γίνεται καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη. Ο κ. Μουτζούρης έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Και αυτές τις ευθύνες θα τις δούμε. Όλες τις ευθύνες που αφορούν το αξίωμά του. Δεν είναι πλάκα ένας περιφερειάρχης να κάνει όλα αυτά. Έχει σοβαρές ευθύνες και θα αποδοθούν» είχε δηλώσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Στέλιος Πέτσας, παρότι ο περιφερειάρχης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να απολογηθεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε μία συγγνώμη

Επίθεση σε Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τοπικούς άρχοντες των νησιών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως κανένας δεν απολογήθηκε για το ρεσιτάλ βίας των τελευταίων ημερών, και ρίχνοντας ευθύνες στους δύο άνδρες για τα όσα έλαβαν χώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις έναντι των κατοίκων σε Λέσβο και Χίο.

«Το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημερώνει ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς διεξήχθη “σε εποικοδομητικό κλίμα. Δεν λέει όμως ούτε λέξη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε λέξη για τις επιτάξεις ακινήτων, ούτε λέξη για τα κλειστά κέντρα – φυλακές.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από τους νησιώτες μας για την πρωτοφανή βία και καταστολή που βίωσαν τις τελευταίες μέρες με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου και του κ. Χρυσοχοΐδη που παραμένει εξαφανισμένος. Ντροπή!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.