Διαδυκτιακό κάλεσμα συλλογής υπογραφών από επαγγελματίες στην ψυχική υγεία ανακοίνωσε σε ανάρτηση του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων μιλώντας για την «επίθεση στην ψυχική και δημόσια υγεία ως επικοινωνιακό εργαλείο».

«Διαβάσαμε προ ημερών με μεγάλη έκπληξη την ενόχληση της κυβέρνησης και μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων,κυρίως εκείνων που επιχορηγήθηκαν γενναία με τα 20 εκατομμύρια του κυρίου Πετσα, την είδηση ότι “1 εκατομμύριο sms στάλθηκαν για ατομική άσκηση την Κυριακή το βράδυ”» αναφέρουν συγκεκριμένα και προσθέτουν:

”Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό”,“Οι πολίτες κοροϊδεύουν” και “καλά κρασιά” έσπευσαν να σχολιάσουν χλευαστικά κάποιοι δημοσιογράφοι, παρόλο που κατόπιν η είδηση για ένα εκατομμύριο sms αποδείχτηκε φεικ νιουζ, με διάψευση από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό της ψηφιακής διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά,την επόμενη μέρα,σαν έτοιμοι από καιρό, ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9.

«Επειδή λοιπόν στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ παρουσιάζεστε ανενημέρωτοι σε θέματα ψυχικής υγείας, να σας ενημερώσουμε πως σε μια χώρα με τους πολίτες της να ζουν υπό τον φόβο και την διαρκή απειλή της θανατηφόρας πανδημίας, μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και υπό την δαμόκλειο σπάθη των χρεών,μια κοινωνία εξοντωμένη οικονομικά και ψυχολογικά,το τελευταίο που χρειάζεται είναι να της κουνάνε το δάχτυλο πάμπλουτοι βουλευτές,υπουργοί και δημοσιογράφοι για την “Ατομική ευθύνη”».

Ολόκληρο το κάλεσμα:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

(Όποιος ειδικός ψυχικής υγείας θέλει να συνυπογράψει,παρακαλούμε ας προσθέσει το όνομα του στα σχόλια.)

Η επίθεση στην ψυχική και δημόσια υγεία ως επικοινωνιακό εργαλείο.
Διαβάσαμε προ ημερών με μεγάλη έκπληξη την ενόχληση της κυβέρνησης και μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων,κυρίως εκείνων που επιχορηγήθηκαν γενναία με τα 20 εκατομμύρια του κυρίου Πετσα, την είδηση ότι “1 εκατομμύριο sms στάλθηκαν για ατομική άσκηση την Κυριακή το βράδυ”.

”Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό”,“Οι πολίτες κοροϊδεύουν” και “καλά κρασιά” έσπευσαν να σχολιάσουν χλευαστικά κάποιοι δημοσιογράφοι, παρόλο που κατόπιν η είδηση για ένα εκατομμύριο sms αποδείχτηκε φεικ νιουζ,με διάψευση από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό της ψηφιακής διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά,την επόμενη μέρα,σαν έτοιμοι από καιρό, ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9.

Επειδή λοιπόν στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ παρουσιάζεστε ανενημέρωτοι σε θέματα ψυχικής υγείας, να σας ενημερώσουμε πως σε μια χώρα με τους πολίτες της να ζουν υπό τον φόβο και την διαρκή απειλή της θανατηφόρας πανδημίας, μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και υπό την δαμόκλειο σπάθη των χρεών,μια κοινωνία εξοντωμένη οικονομικά και ψυχολογικά,το τελευταίο που χρειάζεται είναι να της κουνάνε το δάχτυλο πάμπλουτοι βουλευτές,υπουργοί και δημοσιογράφοι για την “Ατομική ευθύνη”.

Ειδικά όταν επί 9 μήνες η πολιτεία άφησε τη δημόσια υγεία στο έλεος του ναρκισσισμού και του αυτοθαυμασμού της. Όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, με τους πολίτες να πηγαίνουν στην εργασία τους στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. Όταν τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο από κρούσματα κορωναιου, μετά την φαεινή ιδέα της υπουργού Παιδείας αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη να τον αυξήσει, εν μέσω πανδημίας! Όταν στα νοσοκομεία δόθηκαν οδηγίες να αναβάλλουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων για να μπορέσουν να αναλάβουν περιστατικά covid.

Ο λοιμωξιολόγος κύριος Τσιόδρας, μας είπε στο τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού,ότι το 85% της διασποράς συμβαίνει σε κλειστούς χώρους. Κανένα πανικό δεν προκάλεσε αυτή η δήλωση στους αρμόδιους για την κατάσταση σε σχολεία κ ΜΜΜ, στον ίδιο βαθμό με το “1 εκατομμύριο sms”, ώστε να κινητοποιήσει τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να πιέσουν για περισσότερα δρομολόγια στις δημόσιες μεταφορές,περισσότερες τάξεις στα σχολεία, και να πάψουν αυτά να αποτελούν υγειονομικές βόμβες και εστίες μετάδοσης του ιού.
Η δραματική επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων πολιτών το τελευταίο 9μηνο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.Θα σας δώσουμε μια σύντομη εικόνα για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αττικής στην Ψυττάλεια,που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη ,στο τέλος της πρώτης καραντίνας δημοσίευσε μια έρευνα με εφιαλτικά ευρήματα:Αύξηση ψυχοδραστικών ουσιών,και κυρίως της κοκαΐνης κατά 80%,αύξηση σε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά κατά 30-60%. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε των ασθενών με covid, θα εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

Επίσης,σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κλήσεις από τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση από τις 4 Απριλίου, υπάρχει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση των συναισθημάτων οι οποίες εκφράζονται από όσους καλούν στη γραμμή υποστήριξης. Ενώ στην αρχή της πανδημίας ο φόβος για τον ιό κυριαρχούσε σε ποσοστό 90%, στο σήμερα ο φόβος έχει μειωθεί σε ποσοστό 48%, ενώ το άγχος για το αύριο, σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο, βρίσκεται σε ποσοστό 60%.Το αίσθημα της απομόνωσης καταγράφεται σε ποσοστό 42%. Διαπιστώθηκε τέλος,πως ο θυμός και η λύπη είναι συναισθήματα τα οποία εκφράζονται κατά τη διάρκεια και των δύο lockdown.

Η κατάθλιψη και το άγχος,που καλπάζουν στη χώρα μας,είναι από τους πρώτους παράγοντες αναπηρίας του ανθρώπου παγκόσμια. Οι σοβαρές αυτές ασθένειες, όχι μόνο έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές της ζωής και της υγείας των ανθρώπων,αλλά επιπλέον -για να μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση- επιβαρύνουν τα ασφαλιστικα ταμεία και μειώνουν την παραγωγικότητα των πολιτών.

Και καταλήγουμε με μια εφιαλτική πρόβλεψη από τον καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαο Θωμαΐδη:”Το 2014 παρατηρήθηκε μια τρομακτική αύξηση στις ψυχοδραστικές ουσίες και ψυχοφάρμακα κατά 1000%.Το επόμενο διάστημα,πιθανόν να φτάσουμε στα ίδια ποσοστά”

Ως ειδικοί ψυχικής υγείας, σας ενημερώνουμε ότι η άθληση,το περπάτημα και η ατομική έξοδος, είναι απαραίτητοι διέξοδοι για τους ανθρώπους.Είναι θεραπευτικοί,προκαλούν ψυχική ανάταση και ευφορία,είναι το ψυχικό αντίδοτο στην καραντίνα και τον εγκλεισμό. Είναι ανεπίτρεπτο και εγκληματικό να επιτρέπεται μέχρι και σήμερα η θεία κοινωνία,σίγουρος τρόπος μετάδοσης του ιού,να επιτρέπεται η κυκλοφορία στις υγειονομικές βόμβες των ΜΜΜ και να απαγορεύεται η, επωφελής για τη δημόσια υγεία, ατομική άσκηση και κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό είναι αυθαίρετο, δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση και αποτελεί ξεκάθαρα άλλη μία επίδειξη αυταρχισμού και επίθεση στην ψυχική υγεία.

Όταν οι πολίτες νοσούν , νοσεί ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός. Η κοινωνία χρειάζεται άμεση στήριξη.

Η υπομονή και η ανοχή μας έχει όρια

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ,ΙΛΙΟΥ,ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
1.Κατερίνα Μάτσα,ψυχίατρος
2.Εύη Νικολοπούλου,ψυχολόγος
3.Μάριος Καραμάνος,ψυχολόγος
4.Όλγα Ζούκα,ψυχολόγος
5.Αννα Αναγνωστοπούλου Σταυρομήτρου,ψυχολόγος
6.Έφη Κατηρτζόγλου,σύμβουλος ψυχικής υγείας-Κοινωνιολόγος
7.Ελένη Σινάκου, Ψυχολόγος
8.Γαρμπή Κατερίνα, Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια
9.Γιώργος Κεσίσογλου, Ψυχολόγος
10.Αντωνιάδου Παναγιώτα,ψυχολόγος
11.Μελίνα Παγκάλου,κοινωνική λειτουργός
12.Σταμπουλοπούλου Αναστασία, Ψυχολόγος
13.Αννα Πετρά, Ψυχολόγος
14.Σπύρος Σασσάνης, κοινωνιολόγος, Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Φαέθων
15.Βαϊραμάκη Κωνσταντίνα, Ψυχολόγος
16.Αγγελική Σαρρή,σύμβουλος ψυχικής υγείας
17.Μαρίνα Βενεκά,Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
18.Σγουρομαλλη Δήμητρα, Ψυχολόγος
19.Δέδε Στεφανία ,ΦΠΨ Ιωαννίνων
20.Μαρία Δαμιανακη, ΦΠΨ Ιωαννίνων
21.Κώστας Δουλγέρης, Ψυχολόγος
22.Χρυσοβαλάντω Παπακωστοπούλου, Ψυχολόγος
23.Δήμου Δήμητρα, Συμβουλευτικο Κέντρο Χαλκιδας
24.Κορρέ Γεωργία, Ψυχολόγος
25.Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη, Ψυχολόγος
26.Αντωνίου Χριστίνα, Ψυχολόγος
27.Βουδούρη Χρυσαφένια,ψυχολόγος
28.Σμαράγδα Χρηστίδου, Ψυχολόγος
29.Δημήτρης Τσούργιαννης,Ειδικός θεραπευτής 18 Άνω
30.Μαρία Χλωρού,Κοινωνιολόγος 18 Άνω
31.Ειρήνη Κορασίδη, Ψυχολόγος
32.Χαράλαμπος Κυροδήμος, Ψυχολογος
33.Ρόδη Καγγελάρη, Ψυχολόγος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
34.Κατερίνα Πάσχου, Ψυχολόγος
35.Mένια Μποτοπούλου, Ψυχολόγος
36.Κρυσταλλένια Δημάκη, Κοινωνική Λειτουργός
37.Γιάννης Κορκοτσέλος Addiction counselor Ψυχοθεραπευτής
38.Βασιλική Χατζάκη, Ψυχολόγος
39.Δέσποινα Βιτσαρά, Ψυχολόγος
40.Κωνσταντίνα Ποτέα, Ψυχολόγος.
41.Αλεξάνδρου Γεωργία, Ψυχολόγος
42.Τσουμελεα Βασιλική, ειδική θεραπεύτρια
43.Μητροβγένη Κατερίνα, Ψυχοθεραπέυτρια, Σύμβουλος ψυχικής υγείας
44.Σπύρου Δημήτρης Ψυχολόγος
45.Ευδοκια Νταλη, Ψυχολογος
46.Ρένα Μυλωνά, Συμβουλευτική ψυχολογος
47.Μανλη Γεωργία, Ψυχολόγος
48.Άννα Μαραγκάκη, Ψυχολόγος
49.Αυγερινός Μαιστρέλλης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο ΚΕ.ΘΕ.Α Ιθάκη
50.Τσιτσίγκου Εύη, ψυχοθεραπευτρια
51.Σωτηρία Παπαλουκά,Ψυχοθεραπευτρια
52.Πυνηρτζή Μάρβα, Ψυχολόγος
53.Σταύρος Ευθυμιάδης, Ψυχολόγος ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
54.Σπυροπουλου Γεωργια ψυχιατρος
55.Σοφία Κλεισάρη, Ψυχολόγος
56.Γαβριηλίδου Δήμητρα, Ψυχολόγος
55.Τερψιχόρη Τζουλιαδάκη,
Ψυχοθεραπεύτρια κ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
56.Λυδία Ξουράφη, ψυχολόγος
57.Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, Ψυχολογος
58.Σεμέλη Μπάλτα, Ψυχολόγος
59.Άννα Μαρία Μαρκάκη
Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
60.Τατιάνα Τουζλούκωφ Σύμβουλος ψυχικής υγείας – συστημική ψυχοθεραπεύτρια
61.Αναστασία Νικολίτσα, Ψυχοθεραπεύτρια-Τραυματοθεραπεύτρια
62.Μαρακη Αγγελικη Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
63.Μαριλένα Βέργου, Ψυχολόγος
64.Τρομπούκη Όλγα, Ψυχολόγος
65.Γκότσης Ηλίας κοινωνιολόγος Ψυχοθεραπευτής
66.Βασιλάκου Μαριλίτα-σύμβουλος ψυχικής υγείας/ΦΠΨ Ιωαννίνων
67.Νταιζη Τσοχατζιδου, Ψυχολογος
68.Ελεονώρα Χερίδη, Κοινωνική Λειτουργός- Παιδαγωγός, Ψυχοδραματίστρια
69.Αθηνά Ψυλλιά ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια
70.Εβελίνα Παπακωνσταντίνου Ψυχολόγος
71.Μαυρίδου Ιωάννα , Ψυχολογος
72.Χαντζηκωνσταντίνου Σωτηρια, ψυχολόγος
73.Λαθιωτάκη Αικατερίνη, Κοινωνική λειτουργός, εκφραστική θεραπεύτρια μέσω τέχνης – ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
74.Βασιλική Ανδριοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια- Ψυχοδραματίστρια ,Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
75.Κατερίνα Ζολώτα, Κοινωνική Λειτουργός
76.Σταματόπουλος Ανδρέας, ψυχολόγος
77.Σιώκου Αλεξάνδρα,επισκέπτρια ψυχικής υγείας.
78.Τίγκα Αγγελική Ψυχολογος
79.Χαριτίνη Καρρά Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
80.Ηω Νικολαιδου.Ειδικευομενη Ψυχιατρος
81.Δήμητρα Συμεωνίδου, ψυχολόγος
82.Καζαντζάκη Ελένη Ψυχολόγος Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
83.Αποστολόπουλος Κώστας, Πολιτικές Επιστήμες, Λειτουργός Πρόληψης.
84.Ζερβού Μαρία, Κοινωνιολόγος
85.Ραμπαλάκος Γιάννης, Ψυχολόγος
86.Βάσια Δανάσκου, Ψυχολόγος
87.Φίλιππος Παγάνης, Ψυχολόγος
88.Τετραδη Ευγενία,Ψυχολόγος
89.Μασσαλα Κατερίνα, Ψυχολόγος
90.Ευτυχία Μουζακίτη, Ψυχολογος
91.Σοφικα Βουγιουκα, Ψυχολόγος
92.Δανάη Χορομίδου, Ψυχολόγος
93.Καροπλεσιτη Βαλεντινα Ειδική Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
94.Νιαρχου Πεγκυ, κοινωνιολόγος, ψυχοθεραπεύτρια