Τα φετινά κριτήρια για τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνονται βάσει της μελέτης της Εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία εντοπίζει μέσω των «βαθμοημερών» τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης σε 13599 σημεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ως «βαθμοημέρα» η ΕΜΥ ορίζει την κατανάλωση καυσίμου που χρειάζεται, ώστε ένα σπίτι να διατηρεί τη θερμοκρασία του στους 15,5°C, δημιουργώντας μία κλίμακα με τιμές «βαθμοημέρας» για κάθε μία από τις 13599 περιοχές και τους αντίστοιχους συντελεστές για τους κατοίκους των περιοχών που δικαιούνται το επίδομα.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου για το νέο σύστημα επιδότησης της θέρμανσης, τόνισε πως «θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά», ενώ υπογράμμισε πως επιδοτηθούν εκτός από πετρέλαιο και δαπάνες για φυσικό αέριο, το υγραέριο, ξύλα και πέλετ.

Τέλος, ο προϋπολογισμός της δημοσιονομικής δαπάνης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 85 και 94 εκατ. ευρώ έναντι των 68 εκ. ευρώ της περιόδου Οκτωβρίου 2019–Απριλίου 2020.