Η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, απασχολεί τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων με αφορμή την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και αναμένεται να παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μαρτίου.
SOOC
«Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης» σημειώνει με η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε παρέμβαση της για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.
«Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» τονίζει και ενημερώνει ότι ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μαρτίου, όταν και αναμένεται να γίνει η συνάντηση μεταξύ των συνηγόρων τους και του Τούρκου δικαστή. Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να τεθεί το θέμα της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών και να εξεταστούν όλα τα δεδομένα.
Παράλληλα, την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι μετά από έρευνες σε εγκληματολογικά εργαστήρια της Τουρκίας, αποδείχθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν περιείχαν υλικό που να μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό της κατασκοπείας.
Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων:
«Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση.
» Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
» Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
» Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες, διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
» Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία».