Επιφυλάξεις των δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και κατά συνέπεια θα μπορέσει να κρατήσει ισορροπία με τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει υπογράψει, αλλά τόνισαν ότι θα πρέπει να είναι «προσεκτική», προκειμένου να μην βγει εκτός στόχων. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι είναι ανησυχητική η «σύνθεση» των μέτρων ελάφρυνσης.
SOOC
|

Κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ρωτήθηκε για τα μέτρα ελάφρυνσης που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση και εκτίμησε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά και στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, οπότε μπορεί να ασκεί τη δική της πολιτική, αλλά επισήμανε ότι η Κομισιόν στην αξιολόγηση της θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν «στόχους» που πρέπει να επιτευχθούν επίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι «προσεκτική» και ότι η χώρα έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές όπου πρέπει και να παραμείνει. Παράλληλα, δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί success story της Ευρωζώνης.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ κράτησε την αυστηρότερη θέση, επισημαίνοντας ότι «ανησυχεί» για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον. Τόνισε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα δεν είναι υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως «το ανησυχητικό είναι η σύνθεσή τους». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με «σημαντική διαφορά» και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις