Αντικείμενο θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό, καθώς και στην κοινωνική ασφάλιση. Σημειώνεται ότι ενδεδειγμένη μέρα για τη σύγκληση του Συμβουλίου είναι το Σάββατο, καθώς την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει «πολιτική συνεννόηση», ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι από εξαιρετικά επιφυλακτικές έως αρνητικές.
Στάση αναμονής στη ΝΔ, ΟΧΙ του ΚΚΕ
Ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως θα τοποθετηθεί όταν υπάρξει επίσημη πρόσκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προτίθενται να προσέλθουν στο συμβούλιο αρχηγών, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν το προσφυγικό και εθνικά θέματα, διαμηνύουν όμως εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνουν «συνένοχοι» σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το οποίο, όπως σημειώνουν, άπτεται της κυβερνητικής πολιτικής.
Το ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά συμμετοχή του στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη θα συμμετάσχει, εμμένει όμως στην πρότασή της για οικουμενική κυβέρνηση. «Συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης για το ασφαλιστικό.
Διαψεύδονται τα περί συνεννόησης με δανειστές
Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν σε συνεννόηση με τους δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει το ασφαλιστικό.
Σε non paper των δανειστών προς το Μέγαρο Μαξίμου, που διέρρευσε στον Τύπο, επισημαίνεται ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι φιλόδοξη προσπάθεια και εκφράζεται ταυτόχρονα η εκτίμηση ότι θα έχει δυσκολίες να περάσει από το Κοινοβούλιο γιατί περιέχει οδυνηρές περικοπές, γι' αυτό και ζητείται ουσιαστικά η συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.