Σύμφωνα με δημοσιέυματα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (BBC και The Washington Post) υπάρχουν πολλοί έντονοι φόβοι και διάχυτη ανησυχία στους κόλπους της διοικήσης Biden στις ΗΠΑ για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Τα αμερικανικά media αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να σημειωθεί και στις αρχές του 2022 με τη συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών.

Η Μόσχα προετοιμάζεται να εξαπολύσει “100 τάγματα που αποτελούνται από τακτικές ομάδες με εκτιμώμενη δύναμη 175.000 ανδρών, όπως και άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλον εξοπλισμό”, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πηγές του Al Jazzera αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θέλει να καταλάβει με τα στρατεύματά του την περιοχή γύρω από τον ποταμό Dnieper και να εξασφαλίσει την αποκατάσταση στην προμήθεια υδάτων στην άνυδρη περιοχή που είχε απομονωθεί το 2014 και προκαλέσε έντονη ξηρασία.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει απαγορεύσει τη μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία.

Χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι προετοιμάζει “πρωτοβουλίες” για την υπεράσπιση της Ουκρανίας στην περίπτωση εισβολής, μετά την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλέξιι Ρεζνίκοφ είχε δηλώσει νωρίτερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 94.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Πιστεύει ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για την κλιμάκωση της εντάσης και την πραγματοποίση της ρωσικής εισβολής θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και υποστηρίζει πως το Κιέβο μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ουκρανικές αρχές αρνούνται.

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί μια βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες Biden και Putin, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως δε θα δεχθεί από κανέναν κόκκινες γραμμές.

“Γνωρίζουμε από καιρό τις ενέργειες της Ρωσίας και περιμένω ότι θα έχουμε μια μακρά συζήτηση με τον Πούτιν”, σημείωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε για να περάσει το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ.

Τα τελευταία 7 χρόνια, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εκσυγχρονισθεί με οπλικά συστήματα και εξοπλισμούς που παρέχονται από τη Δύση, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία αλλά και την Τουρκία. Επίσης, δεν είναι το ίδιο υποστελεχωμένος και ανεκπαίδευτος όπως το 2014. Επιπλέον, αν μια ρωσική στρατιωτική εισβολή όντως πραγματοποιηθεί μες στις επόμενες βδομάδες θα είναι αυτοκτονική για τη ρωσική οικονομιά, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλύτες, γιατί η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν αυτόματα κυρώσεις και θα διακόψουν τις εμπορικές συνάλλαγες με τη Ρωσία.