Μιλώντας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, σε εκδήλωση με θέμα «Διατηρώντας το momentum στην ευρωζώνη το 2018 και μετά», ο Πορτογάλος επιχείρησε να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
 
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι (οι Έλληνες) μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια, με βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές στο τέλος του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από κίνητρα ώστε να παραμείνει σε σταθερή πορεία συνέχισης της δικής της -υπό εθνική ιδιοκτησία- μεταρρυθμιστικής διαδικασίας καθώς και σε αξιόπιστη διαμόρφωση πολιτικής» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην Ελλάδα.
 
Ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ακόμη ότι χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα χάριν των προσπαθειών τους κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση θεωρούνται ως πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες θεσμικών οργάνων, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναμετάδοση της Ναυτεμπορικής, ο Πορτογάλος αναφέρθηκε στο πορτογαλικό παράδειγμα, σημειώνοντας πως «αν σας έλεγα ότι η Πορτογαλία, υπό μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, σε δύο χρόνια θα μείωνε το έλλειμμά της από το 4,5% στο 1,2% το 2017, ότι θα επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3%, ότι θα μείωνε την ανεργία κατά περισσότερο από 30%, θα είχε ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θα ανακτούσε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, πιθανότατα δεν θα το πιστεύατε».
 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup διαμήνυσε την υποστήριξή του στην εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ένωσης, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.