Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο μπιν Σαλμάν επικοινώνησε στις 9 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, με τον Τζάρεντ Κούσνερ , τονίζοντας πως ο δημοσιογράφος ήταν επικίνδυνος ισλαμιστής, καθώς αποτελούσε μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοικτή κόντρα με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, είχε πει στον Κούσνερ πως είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η συμμαχία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.
Παρά την έντονη φημολογία που ήθελε τον Κασόγκι να αποτελεί σημαντικό και δραστήριο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οικογένεια του το αρνείται και με ανακοίνωση της σε εφημερίδα αναφέρει πως «ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν αποτελούσε επικίνδυνο άνθρωπο με κανέναν τρόπο. Είναι γελοίο το να ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο».
Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες από τον θάνατο του Κασόγκι, για να παραδεχτεί η ηγεσία της Σ. Αραβίας ότι ο Κασόγκι πέθανε στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, τότε είχαν κάνει λόγο για αψιμαχία ανάμεσα στον Κασόγκι και άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στην πρεσβεία. Μόλις στις 24 Οκτωβρίου, ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν παραδέχτηκε ότι πρόκειται για δολοφονία, ενώ είχε υποστηρίξει πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξιχνιάσουν την υπόθεση.
«Ήταν ένα ιδιαίτερο επώδυνο περιστατικό για τους Σαουδάραβες και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν αχρείαστο. Η Σαουδική Αραβία θα πράξει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να υπάρξουν αποτελέσματα στην έρευνα, αλλά και για οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για αυτό το στυγερό έγκλημα», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας της Σ. Αραβίας.
Η δήλωση αυτή φαίνεται πως δεν ήταν μια αυθόρμητη παραδοχή από τη Σ. Αραβία, καθώς οι πιέσεις που δέχθηκαν από τις ΗΠΑ ήταν πολύ έντονες. Λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του πρίγκιπα, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του μπιν Σαλμάν. Στην δολοφονία του Κασόγκι.
Ωστόσο, ούτε ο Τραμπ έχει κρατήσει σταθερή θέση στην υπόθεση. Στην αρχική ανακοίνωση της Σ. Αραβίας περί αψιμαχίας που οδήγησε στον θάνατο του Κασόγκι, ο Τραμπ είχε δηλώσει ικανοποιημένος. «Φυσικά και το δέχομαι. Είναι νωρίς βέβαια, καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τις έρευνες μας, αλλά νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι ένα μεγάλο βήμα. Είναι το πρώτο μόνο βήμα, αλλά είναι μεγάλο βήμα». Στη συνέχεια άρχισε να αλλάζει θέση λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχθηκε εντός των ΗΠΑ. Αρχικά είχε μαζέψει τις δηλώσεις του, λέγοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του Ριάντ και στη συνέχεια έφτασε στο σημείο να επιρρίψει με έμμεσο τρόπο ευθύνες στον μπιν Σαλμάν.
Εμπόδια της Σ. Αραβίας στην έρευνα
Οι τουρκικές με τις σαουδαραβικές αρχές έχουν αναλάβει από κοινού την διεξαγωγή της έρευνας για τη δολοφονία του Κασόγκι. Η τουρκική πλευρά όμως επισημαίνει πως οι Σαουδάραβες δεν δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ο οποίος ανέφερε την Πέμπτη ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να προχωρήσει αν η Σ. Αραβία δεν απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που της έχει θέσει η Τουρκία.
Η Τουρκία συνεχίζει να ζητά την έκδοση των 18 που πήραν μέρος στη δολοφονία Κασόγκι και συνελήφθησαν από τη Σ. Αραβία, ωστόσο το Ριάντ δεν δείχνει πρόθυμο να κάνει αυτή την υποχώρηση. Την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές της Άγκυρας υποστήριξαν ότι το Ριάντ δεν απαντά σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή δολοφονίας στους 18 συλληφθέντες, αλλά και στο τι έκαναν με το πτώμα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μάθουν τα στοιχεία που είχαμε για τους δράστες, παρά για να μας δώσουν πληροφορίες. Αντί να απαντήσουν στις πολύ απλές ερωτήσεις που τους κάναμε, προσκάλεσαν την τουρκική ερευνητική ομάδα στη Σ. Αραβία. Φαίνεται να προσπαθούν να καθυστερήσουν τις προσπάθειες μέχρι να ξεχαστεί το ζήτημα».