Συνεχίζεται η ένταση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου μετά την άφιξη του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, για πραγματοποίηση ερευνών εντός περιοχής που καλύπτει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ερευνητικό πλοίο συνοδεύεται από άλλα δύο ερευνητικά σκάφη και από άλλα πολεμικά πλοία, ενώ έχει ρίξει καλώδια με σκοπό την έναρξη ερευνών, τις οποίες ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αδυνατεί να πράξει καθώς δημιουργείται θόρυβος από τα παραπλέοντα σκάφη.

Μπαράζ NAVTEX

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, πέρα από την NAVTEX για έξοδο του Oruc Reis που εκδόθηκε νωρίς το πρωί και εκτείνεται έως και τις 23 Αυγούστου, τέθηκε σε εφαρμογή και άλλη μια, που αφορούσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον τουρκικό στόλο έως και τη Τρίτη 11 Αυγούστου.

Νέα κλιμάκωση της έντασης με τη Τουρκία – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ (UPD)

Η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-NAVTEX, χαρακτηρίζοντας την τουρκική που εκδόθηκε για σεισμικές έρευνες, ως παράνομη, καλώντας παράλληλα τα σκάφη να την αγνοήσουν. Ωστόσο ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα με την οποία ισχυριζόταν ότι διεξάγει έρευνες εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως βάσει του διεθνούς δικαίου έχει κάθε δικαίωμα να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κινητικότητα και συνεχείς διπλωματικές επαφές

Μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis, υπήρξε έντονη κινητικότητα από πλευράς Αθήνας. Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ στις 12 πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προχώρησαν σε συνεχείς διπλωματικές επαφές, στις οποίες ενημέρωσαν για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και για την ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ. Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ώστε να προχωρήσει σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα μετά από σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών, αποφασίστηκε ο δεύτερος να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγουμένως ο Κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία ενημέρωσης με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και τη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών όπως έχει ήδη γίνειο γνωστό ότι θα προβεί ο πρωθυπουργός.

Επιπροσθέτως γερμανική κυβέρνηση και Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν ανησυχία για την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο με τη μεν γερμανική κυβέρνηση να καλεί τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν απευθείας τις διαφορές τους και τις ΗΠΑ να προτρέπουν τη Τουρκία να σταματήσει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

Κλιμακώνει η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη Τρίτη, δημοσίευσε χάρτη με τις επιδιώξεις για ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου Oruc Reis, ο οποίος απεικονίζει μια περιοχή που εκτείνεται ως τα ανατολικά της Κρήτης, με ανώτερο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου, τον Τσαγατάι Ερτσιγιές, να υποστηρίζει ότι οι έρευνες διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως «η Ελλάδα κάνει πολύ φασαρία για αυτή τη δραστηριότητα».

Επίσης ο Ερτσιγιές, αναφερόμενος στο Καστελόριζο, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικούς στόχους αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα, εξαιτίας «ενός μικροσκοπικού νησιού», το οποίο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα. Μάλιστα υποστήριξε ότι «είναι η Ελλάδα που προκαλεί εντάσεις στη περιοχή και όχι η Τουρκία εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών στόχων.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει το σχέδιό της στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, όπως μετέφερε το πρακτορείο «Anadolu» τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει το δικό της πλάνο στην Αν.Μεσόγειο τόσο σε επίπεδο πεδίου όσο και σε επίπεδο διπλωματίας, έως ότου να επικρατήσει κοινή λογική. «Είμαστε πάντα εδώ και έτοιμοι να επιλύουμε διαμάχες μέσω του διαλόγου σε βάση δικαίου», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ρ.Τ. Ερντογάν κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν ώστε να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα εξυπηρετεί τα δικαιώματα όλων. Διαμήνυσε ωστόσο ότι «με κανέναν τρόπο η Τουρκία δεν θα συναινέσει η Τουρκία σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που επιχειρεί να κρατήσει εκτός τη χώρα, αγνοώντας τη τεράστια τουρκική περιοχή.