Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για άνοιγμα των σχολικών μονάδων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου σε αναστάτωση βρίσκονται μαθητές και μαθήτριες των εσπερινών λυκείων με πολλούς από αυτούς να ζητούν να μην ανοίξουν τα εσπερινά ΕΠΑΛ λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα και με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να εκτινάσσεται καθημερινά. Πολλοί από τους μαθητές σε αυτά τα σχολεία εκτός από εργαζόμενοι είναι και ευπαθείς ομάδες.

«Στα εσπερινά λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή τεστ στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία έως το Σάββατο 10/4, και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας της οδηγίες των Διευθυντών των σχολικών μονάδων» ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Για τα εσπερινά λύκεια, όπου προφανώς είναι και ενήλικες μαθητές, θα γίνει η παράδοση – έχουμε προγραμματίσει παραδόσεις – στο σχολείο. Εκεί με μέριμνα της διεύθυνσης του σχολείου θα διατίθεται το τεστ εξαιρετικά για αυτή την πρώτη φορά στο σχολείο» ανέφερε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Mega.

Προβληματική αλλά και επικίνδυνη είναι η διαδικασία που καλούνται να προμηθευτούν τα λεγόμενα self-test οι μαθητές των Εσπερινών. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον για τα πρώτα test, αυτοί οι μαθητές σε αντίθεση με τους μαθητές που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 15 έως 18 ετών, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων τους.

Έτσι, τίθεται το σοβαρό ερώτημα ως προς τη διαδικασία αν οι διευθυντές θα καλούνται να κάνουν τον διαχωρισμό σε ατομικά test από τις συσκευασίες των 28 και αν ναι, τι πρωτόκολλο θα υπάρχει, καθώς ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν εξηγήσει ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί σχετικές γνώσεις.

Ενδεικτικές της ανησυχίας που έχουν οι μαθητές αυτών των λυκείων για την επικινδυνότητα της λειτουργίας τους είναι οι επιστολές που έστειλαν και δημοσιοποιήθηκαν στο εκπαιδευτικό site alfavita.

«Να συνεχιστούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης που είναι πιο ασφαλές για την ηλικιακή μας ομάδα»

Με τις ανακοινώσεις των νέων κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στις εντατικές μας δημιουργείται μια ανασφάλεια για τις συνέπειες που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων και των εσπερινών ΕΠΑΛ που φοιτούν μαθητές ηλικίας άνω των 18 έως 65 ετών. Στο εσπερινό ΕΠΑΛ είμαστε εργαζόμενοι, γονείς και ευπαθείς ομάδες.

Τα σελφ τεστ στην ηλικιακή ομάδα που είμαστε δεν τα δικαιούμαστε σαν μαθητές αλλά και με αυτή τη λύση δεν νιώθουμε ασφαλής γιατί η μεταφορά μας προς το εσπερινό με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Ετσι η έκθεση μας στο κίνδυνο του ιού αυξάνεται και φοβόμαστε για την μεταφορά του στο οικογενειακό και εργασιακό μας περιβάλλον.

Παρακαλούμε να δείτε τους προβληματισμούς μας και τις επιφυλάξεις μας και να συνεχιστούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης που είναι πιο ασφαλές για την ηλικιακή μας ομάδα.

Με εκτίμηση οι μαθητές του 5ο εσπερινού ΕΠΑΛ Εξαρχείων

«Δηλώνουμε αδυναμία να αντιληφθούμε την λογική»

Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε τελούμε υπό συνθηκών καραντίνας από τις 6 Νοεμβρίου. Εδώ και πέντε μήνες είμαστε με κλειστά τα σχολεία, για λόγους προληπτικούς για την δημόσια υγεία, και πολύ καλώς, μιας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μάθαμε, προσαρμοστήκαμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη πραγματικότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα καλούμαστε να κάνουμε, παρά τις τόσες αντιξοότητες. Άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ σχέση με υπολογιστές έμαθαν να κάνουν “login” στα πενήντα τους, τα εξήντα τους για να παρακολουθήσουν την νέα μορφή της εκπαίδευσης, την τηλεδιδασκαλία. Και αυτό, γιατί η επιθυμία τους να ολοκληρώσουν τον κύκλο φοίτησής τους, με βλέψεις και με ελπίδες σε ένα καλύτερο αύριο, είναι τόσο ισχυρή που αποτελεί την ισχυρότερη κινητήριο δύναμή τους.

Πλέον βρισκόμαστε χρονικά λίγο πριν από αυτό το τέλος. Δυο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα και ακολούθως θα απομένουν άλλες τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση της χρονιάς. Τρεις εβδομάδες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου για να κάνουν επαναλήψεις και να συγκεντρωθούν για τον απώτατο στόχο που είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αυτό για το οποίο προορίζονται εδώ και χρόνια.

Και ενώ έχουμε τεράστια έξαρση κρουσμάτων, και ενώ ισχύουν τόσο αυστηρές απαγορεύσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα, μηνύματα και χρονικοί περιορισμοί προκειμένου να κάνει κανείς μια απλή αγορά ενός προϊόντος, με όρια ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, αποφασίσατε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές της τρίτης Λυκείου στις τάξεις και τα θρανία, όπου συνωστιζόμαστε 20 και πλέον άτομα μέσα σε 15 τετραγωνικά μέτρα για ώρες.

Δηλώνουμε αδυναμία να αντιληφθούμε την λογική.

Ακόμα και το επιχείρημα της ύπαρξης των self test είναι αίολο. Από άποψης αποτελεσματικότητας διότι είναι αμφίβολη η ορθή διεξαγωγή του από όλους εμάς, και συνεπακολούθως επίφοβη έως και επικίνδυνη η θεώρηση ότι είμαστε υγιείς, αλλά και από το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες όπου απαγορεύεται δια ροπάλου η τόσο αυξημένη συνάθροιση.

Θεωρούμε λοιπόν δεδομένου ότι πρωτίστως είναι επικίνδυνο και για μας αλλά και για τις οικογένειές μας, αλλά και απολύτως αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό ως προς τον εκπαιδευτικό λόγο τον οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετεί διότι θα μας βγάλει εντελώς από τον ρυθμό και την καθημερινότητα που έχουμε βρει με τόση δυσκολία έως τώρα, σας ζητούμε να αναθεωρήσετε και να μην μας υποχρεώσετε να υποβληθούμε σε κάτι τόσο λάθος και στην βάση του τόσο αντιφατικό και αντίθετο με την κοινή λογική την οποία πιστεύουμε ότι διαθέτουμε.

Ελπίζουμε το ίδιο και εσείς. Ευχαριστούμε.

Το μαθητικό συμβούλιο του 1ου εσπερινού ΕΠΑΛ Αιγάλεω

«Στη συντριπτική πλειοψηφία είμαστε εργαζόμενοι και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καθημερινή συναναστροφή με πολύ κόσμο»

Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και την αντίθεση μας για την επαναλειτουργία των Εσπερινών ΕΠΑΛ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν σε αυτά.

Ειδικότερα:

1.Η πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο μας είναι ενήλικες  με ηλικία σε μεγάλο ποσοστό άνω των 45 ετών.

2.Στη συντριπτική πλειοψηφία είμαστε εργαζόμενοι και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καθημερινή συναναστροφή με πολύ κόσμο στους χώρους εργασίας μας (όπως σε δομές υγείας, σε πολυκαταστήματα τροφίμων, διανομείς κ.α.).

3.Σχεδόν όλοι είμαστε οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, ενώ κάποιοι έχουμε ηλικιωμένους γονείς με υποκείμενα νοσήματα που συνοικούν μαζί μας ή εξαρτώνται από εμάς.

4.Τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας πολύ σωστά εξαιρέθηκαν από τη δια ζώσης εκπαίδευση. Εμείς, είμαστε ακόμα πιο ευάλωτος πληθυσμός από τους νεαρούς σπουδαστές. Ζητούμε να εξαιρεθούν και τα ΕσπερινάΣχολεία όλης της χώρας από την δια ζώσης εκπαίδευση όπως οι παραπάνω δομές.

Δηλώνουμε την πρόθεση μας να απέχουμε από τα δια ζώσης μαθήματα στο σχολείο μας και ζητούμε να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας  ως έχει, δηλαδή εξ αποστάσεως  ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των συμμαθητών μας των καθηγητών και των οικογενειών μας μέχρι να υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας.

Εν όψει  των λίγων ημερών που υπολείπονται μέχρι τις διακοπές του Πάσχα είναισημαντικό να μην ρισκάρουμε τις ζωές τις δικές μας αλλά και των συνάνθρωπων μας.

Παρακαλούμε να εξετάσετε με σοβαρότητα και σε προτεραιότητα τα αιτήματά μας και να τροποποιήσετε τις αποφάσεις σας σχετικά με τη δια ζώσης  λειτουργία των Εσπερινών Σχολείων. Αναμένουμε τις έγκαιρες και υπεύθυνες απαντήσεις σας.

Με εκτιμήση

Το 15μελές του Εσπερινού ΕΠΑΛ ΕΥΌΣΜΟΥ