Πιο αναλυτικά, η Βιέρα Γιούροβα σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας, την οποία αναδημοσίευσε και το ελληνικό euractiv εντάσσει τη χώρα μας στις προβληματικές για τους δημοσιογράφους χώρες, απαντώντας έτσι ξεκάθαρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο»

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος» επεσήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, για την εξιχνίαση της οποίας δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τόσους μήνες αργότερα.

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου κατά Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στην Ολλανδή δημοσιογράφο
Όπως δήλωσε, θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», ανέφερε η Βιέρα Γιούροβα.

Ασφαλείς οι δημοσιογράφοι στη Β. Ευρώπη

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι στη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. «Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», υπογράμμισε η Βιέρα Γιούροβα.

900 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις

Όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα ασφάλειας των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις.

«Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις».