Με νέα εγκύκλιο του που αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο το υπουργείο Εσωτερικών επανακαθορίζει τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και τις προϋποθέσεις χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας σε αυτές .
Οι περισσότερες ομάδες παραμένουν ίδιες, ωστόσο ορίζεται ότι διάφορες κατηγορίες πρέπει να έχουν παράλληλα δύο παθήσεις για να ενταχθούν στις ευπαθείς. Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, οι άνω των 65, παχύσαρκοι, άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή, άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις, άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας.
Παράλληλα, καθίσταται πιο γραφειοκρατική η χορήγηση των αδειών αυτών, καθώς απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από τον θεράποντα Ιατρό σχετικής ειδικότητας ή από Ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσιας ή ιδιωτικής), η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικού παραπεμπτήριου εγγράφου της οικείας Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω εγκύκλιο, στην οποία επαναπροσδιορίζονται τα δεδομένα που είχαν οριστεί με ΚΥΑ τελευταία φορά τον Μάιο, δεν έχει έως τώρα υπάρξει καμία ενημέρωση αν αυτές οι αλλαγές υπακούουν σε κάποια επιστημονικά δεδομένα.
Ζητούν σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να γυρίσουν στα σχολεία;
Σύμφωνα μάλιστα με σχετική καταγγελία που δημοσίευσε και ανέδειξε το alfavita.gr, ο περιφερειακός διευθυντής Π.Δ.Ε.Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά παράβαση της οριζόμενης σε αυτήν μεταβατικής περιόδου, απαίτησε χθες τη διακοπή όλων των αδειών που είχαν δοθεί σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και την παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ Φ.69/126/16316/20-9-20 με τίτλο «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού» ορίζει μεταβατική περίοδο μέχρι την προσκόμιση νέων γνωματεύσεων.
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και ότι το ΥΠΑΙΘ θεωρεί εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες αναλώσιμους/ες» αναφέρουν οι ΣΥΝΕΚ και προσθέτουν:
Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται την τελευταία στιγμή και με παροιμιώδη προχειρότητα, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχουν στη λειτουργία του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την υγεία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας! Oι αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι, οι εγκύκλιοι που παραβιάζουν τους υφιστάμενους νόμους, οι ασαφείς και αλληλοσυγκρουόμενες οδηγίες αποτελούν τη μόνη συνέπεια και σταθερά του «επιτελικού» κράτους αυτής της κυβέρνησης. Η διάλυση του δημόσιου σχολείου είναι πολιτική επιλογή και επιχειρείται σε όλα τα επίπεδα.
Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ: