«Μίλησα με τον Πούτιν. Η συζήτηση ήταν άμεση και ευθεία και διεξήχθη χωρίς εντάσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Νιινίστο.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Φινλανδία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να ζητήσει την άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται να ακολουθήσει η Σουηδία. Σήμερα μάλιστα συμμετέχουν σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι είχε ήδη αναφέρει  στον Πούτιν, στην πρώτη τους συνάντηση το 2012, ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος μεγιστοποιεί την ασφάλειά του. «Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Δεν είναι μακριά από κανέναν άλλο. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να ασχοληθεί με τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από το να είναι γείτονας της Ρωσίας με σωστό και επαγγελματικό τρόπο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Μόσχα έχει εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις της με τον αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, να δηλώνει πως «θα χρειαστεί να απαντήσουμε, λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής».