Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν το κύριο θέμα συζήτησης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Τερέζα Μέι. Η συζήτηση έρχεται λίγες μέρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος λάβει απόφαση για το εάν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία ή όχι. Τον Ιούλιο ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Λονδίνο
Στις 12 Μαΐου οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν αν θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015. Ψίθυροι από τον Λευκό Οίκο κάνουν λόγο ότι ο Ντ. Τραμπ είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη συμφωνία.
Η Βρετανία, η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι το ΚΟΣΔ είναι ο καλύτερος τρόπος για εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Μέι στα τέλη Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, προτρέποντας τον Ντ. Τραμπ να μην αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος ως προς αυτό.
Στη συνδιάλεξή του με τη συντηρητική πρωθυπουργό της Αγγλίας, ο Ντ. Τραμπ «υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ» πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες με σκοπό η Βόρεια Κορέα να αποπυρηνικοποιηθεί. «Καθώς συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την επικείμενη σύνοδό του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έμφαση στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Απειλές Ρουχάνι
Απειλές προς την Ουάσιγκτον εξαπέλυσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί.
«Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πολυμερή συμφωνία θα το μετανιώσουν όσο ποτέ στο παρελθόν» προειδοποίησε σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.
O ίδιος επίσης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει σχέδιο να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των όποιων κυρώσεων.