Σκωπτικά και με σαφείς αιχμές σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην εκδήλωση για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

«Υποδεχόμαστε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής» υποστήριξε ο Μητσοτάκης, ενώ εκτίμησε ότι μαζί με τα κονδύλια ΕΣΠΑ και ιδιωτικές κινήσεις το σύνολο των προς επένδυση κεφαλαίων θα αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ. «Τα κονδύλια αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατευθύνονται στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία» εξήγησε, με σχεδόν 8 δισ. ευρώ να εκταμιεύονται το 2021. Στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνονται «πλήρης ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων, καλλιέργεια δεξιοτήτων, μεγάλα έργα», που θα εκτείνονται «μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, σημείωσε ότι «το συνολικό πρόγραμμα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ για τις ευρωπαϊκές χώρες» και υπογράμμισε πως «στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65%των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα και θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Θα κριθεί από τις ανάγκες της κοινωνίες, όχι από τα συμφέροντα

«Η ουσιαστική αποδοχή του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης θα κριθεί από τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι από τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών», σημειώνει με ανάρτησή του στα social media ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την τυπική έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο επικοινωνιακής φιέστας και μεγαλόστομων πανηγυρισμών. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται στο διαφημιστικό σύμπαν του κ. Μητσοτάκη. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η κυβέρνηση όμως την σπαταλά, καθώς ετοίμασε ένα πρόγραμμα εν κρυπτώ. Ακριβώς γιατί σκοπεύει να το υλοποιήσει ερήμην της κοινωνίας. Χωρίς στήριξη για τους μικρομεσαίους και την νεολαία, χωρίς μέριμνα για τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα, χωρίς επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, χωρίς πρόβλεψη για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Ακόμα χειρότερα, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, επιλέγει να το συνδέσει με επώδυνες αντι-μεταρρυθμίσεις, όπως τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που ψηφίζει σήμερα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Είναι αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης που θα κρίνουν τελικά την ουσιαστική αποδοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας. Αν εξυπηρετεί δηλαδή τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας ή αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Και εκεί καμία φιέστα δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.

ΚΙΝΑΛ: Επικοινωνιακό show και μονόλογος Μητσοτάκη

«Πολύ μεγάλο show, για κονδύλια που θα πάνε σε τόσο λίγους. Τα 37,5 δισ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφορούν τους “πολλούς”, όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το σχέδιο Ανάκαμψης επικεντρώνεται στους λίγους και στους εκλεκτούς της κυβέρνησης. «Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αντί του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, την ασφάλεια του επικοινωνιακού show με τους υπουργούς και τους επιλεγμένους συνομιλητές του. Παρότι το Πρόγραμμα υπερβαίνει τον χρόνο της θητείας του», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και υπογραμμίζει: «Όμως το show δεν μπορεί να κρύβει για πολύ την αλήθεια. Αυτό το σχέδιο δεν εγγυάται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, γιατί απουσιάζουν η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και η στήριξη του σύγχρονου αγροδιατροφικού τομέα, η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία δεν συνδέεται μα την παραγωγή στον τόπο μας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία, το Δημογραφικό είναι ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή και είναι ένα μοντέλο εισαγωγών και κατανάλωσης». Καταλήγοντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει ότι απαιτείται να έρθει το θέμα το ταχύτερο στη Βουλή, καθώς «η ασφάλεια του μονόλογου δεν θα υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη».

ΜέΡΑ25: Η πιο αποτυχημένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να χαριεντιστεί με τη «Μητσοτάκης ΑΕ»

Ως την «πιο αποτυχημένη πρόεδρο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» χαρακτηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αναφερόμενος στην επίσκεψή της στην Αθήνα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αντί να πηγαίνει σπίτι της, μετά από το πανευρωπαϊκό εμβολιαστικό φιάσκο για το οποίο ευθύνεται προσωπικά, η πιο αποτυχημένη πρόεδρος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται στην Αθήνα να χαριεντιστεί με τη “Μητσοτάκης ΑΕ”, θριαμβολογώντας από κοινού για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μεταφέρει δισεκατομμύρια των φτωχότερων Βορειοευρωπαίων στους ολιγάρχες μας των βορείων προαστίων».