Σήμα συστράτευσης και επαγρύπνησης προσπάθησε να προσδώσει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του το επικοινωνιακό του επιτελείο το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μαζί με πλήθος υπουργών, υπηρεσιακών παραγόντων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών, αλλά και με δημάρχους περιοχών της Αττικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, όπου συνυπάρχει αστικός ιστός με δασική έκταση, σε ευρεία «αντιπυρική σύσκεψη».
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της ανετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετώπιση την καταστροφική πυρκαγιά, που κατά εκτιμήσεις άφησε πίσω της τουλάχιστον 70.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης, αλλά και σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 300 αγροικίες και κατοικίες, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο καλοκαίρι» που έχουμε μπροστά μας, με αναφορές ειδικότερα στην Αττική, για την οποία σημείωσε πως «προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί».
Παράλληλα βέβαια, δεν κατάφερε να αντισταθεί στην προσφιλή του τακτική να παρουσίαση για μία ακόμα φορά μία μαγική εικόνα, αναφέροντας για την πυρκαγιά που ακόμα δεν έχει σβήσει τελείως πως «είχαμε ήδη μία πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία», με αναφορά στην «άμεση αντίδραση της πολιτείας ευτυχώς έσωσε ζωές, περιόρισε όσο ήταν εφικτό τις απώλειες, ενώ η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων λειτούργησε υποδειγματικά», και προσθέτοντας «και βέβαια οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν».
«Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας απορίες για το νόημα της τοποθέτησής του με την σημείωσή του πως «χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί», και προσθέτοντας πως «προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».
«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια» πρόσθεσε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια άκουσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υποστηρίζει πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα».
«Είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια» πρόσθεσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δίχως ίχνος αυτοκριτικής για την πολυήμερη καταστροφή της περασμένης εβδομάδας. Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του υφισταμένου του, Νικου Χαρδαλιά, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε πως «κάθε φορά που θα βρίσκεστε εδώ θα έχουμε κι ένα λιθαράκι να προσθέσουμε και να σας παρουσιάσουμε σε σχέση με την οργάνωσή μας και τις υποδομές μας», και συμπληρώνοντας πως «καθημερινά έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, από πολύ νωρίς στην αντιπυρική περίοδο, δύσκολες καταστάσεις, αλλά στην τελικά ανάλυση από το αποτέλεσμα κρινόμαστε και για εμάς το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο».
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών και αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θεματα αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκε εγκαίρως στους Δήμους, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους της Αττικής. Επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη δοθεί για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.
Αναλυτικά, οι 18 περιοχές στις οποίες αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης είναι οι Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής, Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής, Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου, Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου, Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου, Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου, Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου, Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα, Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα, Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς, Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού, Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού, Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού, Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών, Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας, Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας, Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας, καθώς και Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας.
Κατά το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, στο πλευρό του πρωθυπουργού έσπευσαν να βρεθούν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσης Δημακογιάννης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Επιτελάρχης του ΠΣ Αντιστράτηγος Αλέξης Ράπανος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, Υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΠΣ, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Χιώνης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων ΠΣ, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Γιαννάκης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης.