«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού -Δάφνης καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας σε μία εκδήλωση για την αξιοποίηση του χώρου στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων των εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, η οποία θυμίζει περισσότερο προεκλογικό πυροτέχνημα παρά έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία εξέλιξη που ήρθε ξαφνικά το πρωί του Σαββάτου, αφού την Παρασκευή «διέρρευσε» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και να ανακοινώσει τη μετατροπή του χώρου σε κυβερνητικό πάρκο, που θα στεγάσει περί τα εννέα υπουργεία, καθώς και ένα νέο πρωθυπουργικό γραφείο. Ενδεικτικό της προχειρότητας και του αιφνιδιασμού είναι το γεγονός πως η δημοτική αρχή Δάφνης – Υμηττού ανακοίνωσε πως αναμένονται οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις μόλις στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, με τον δήμαρχο Αναστάσιο Μπινίσκο, να προχωράει σε μια γενικόλογη ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας την εξαιρετικά πλημμελή του ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε κατά την κυβερνητική φιέστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στον χώρο αναμένεται να μεταφερθούν τα υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, φέρεται να σχεδιάζεται ένα νέο κυβερνητικό μέγαρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο της εφημερίδας «Δημοκρατία» που την Παρασκευή ανέδειξε το θέμα να αναφέρει «Το Μέγαρο Μαξίμου δεν χωράει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για τον χώρο, χώρος που αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής εδώ και πολλά χρόνια, με το πάγιο αίτημα για τη μετατροπή του σε πάρκο πρασίνου.

Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ενόψει αντιδράσεων και θυμίζοντας την περίπτωση του Ελληνικού, ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υποστηρίξει πως το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, δηλώνοντας πως «μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκα και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού».